torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Andelen flerbostadhus med trästomme håller i sig

Publicerad: 25 november 2021, 09:07

På Brunnshög i Lund uppförs ett bostadshus med 82 lägenheter helt i KL-trä som även klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld. Foto: Kennet Ruona

Trots en farhåga om att andelen trästommar skulle ha tufft att bibehålla sin andel när byggandet generellt tagit fart, har andelen legat på en stabil nivå.


Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Under 2020 hade 19 procent av nybyggda flerbostadshus en stomme av trä, samtidigt som antalet nyproducerade lägenheter generellt ökade med två procent. Det visar nya siffror från SCB/Trä- och möbelföretagen. 

– Trästommar i flerbostadshus har ökat stadigt under ett antal år nu och industrin håller sig på starka siffror. Kapacitet och kvalitet har också visat sig gå hand i hand när det kommer till industriell husproduktion och nu börjar gjorda investeringar inom tillverkningen bära frukt, säger Gustaf Edgren, branschutveckling trähus på TMF. 

Läs även: Ledande europeiska fastighetsbolag samarbetar för att nå nettonoll

Framåt vill han se fler initiativ för att främja utvecklingen, exempelvis vad gäller material och rätt typ av bebyggelse. 

– För att vår industri ska kunna bidra till betydligt fler bostäder måste vi öka kunskaperna kring träbyggande, begränsa hinder såsom kommunala särkrav, samt bättre nyttja resurserna både i den hållbara svenska skogen och hos trähusindustrin. Det gäller då inte bara flerbostadshus utan även trähus i allmänhet och småhus i synnerhet.

Andelen nybyggda lägenheter med trästomme i flerbostadshus - 2014-2020:

Foto: Trä- och möbelföretagen

Statistiken avser nyproduktion av påbörjade flerbostadshus. Speciallägenheter som gruppboenden och studentlägenheter ingår inte. Statistiken är framtagen av SCB på uppdrag av TMF.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev