Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Andelen flerbostadhus med trästomme håller i sig

Publicerad: 25 november 2021, 09:07

På Brunnshög i Lund uppförs ett bostadshus med 82 lägenheter helt i KL-trä som även klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld.

Foto: Kennet Ruona

Trots en farhåga om att andelen trästommar skulle ha tufft att bibehålla sin andel när byggandet generellt tagit fart, har andelen legat på en stabil nivå.


Ämnen i artikeln:

SCB

Under 2020 hade 19 procent av nybyggda flerbostadshus en stomme av trä, samtidigt som antalet nyproducerade lägenheter generellt ökade med två procent. Det visar nya siffror från SCB/Trä- och möbelföretagen. 

– Trästommar i flerbostadshus har ökat stadigt under ett antal år nu och industrin håller sig på starka siffror. Kapacitet och kvalitet har också visat sig gå hand i hand när det kommer till industriell husproduktion och nu börjar gjorda investeringar inom tillverkningen bära frukt, säger Gustaf Edgren, branschutveckling trähus på TMF. 

Läs även: Ledande europeiska fastighetsbolag samarbetar för att nå nettonoll

Framåt vill han se fler initiativ för att främja utvecklingen, exempelvis vad gäller material och rätt typ av bebyggelse. 

– För att vår industri ska kunna bidra till betydligt fler bostäder måste vi öka kunskaperna kring träbyggande, begränsa hinder såsom kommunala särkrav, samt bättre nyttja resurserna både i den hållbara svenska skogen och hos trähusindustrin. Det gäller då inte bara flerbostadshus utan även trähus i allmänhet och småhus i synnerhet.

Andelen nybyggda lägenheter med trästomme i flerbostadshus - 2014-2020:

Foto: Trä- och möbelföretagen

Statistiken avser nyproduktion av påbörjade flerbostadshus. Speciallägenheter som gruppboenden och studentlägenheter ingår inte. Statistiken är framtagen av SCB på uppdrag av TMF.

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.