Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

AMF testar ny metod på elmarknaden: ”Öppnar för helt nya möjligheter inom fastigheter”

Publicerad: 18 november 2021, 15:40

Fastigheterna i Urban Escape (till vänster) är några av de som blir anslutna till FCR-marknaden i vår.

Montage: AMF, Getty Images

Fastighetsbolaget blir en av de första i branschen med att ansluta sig till så kallad frekvensreglering av elsystemet för att möjliggöra delning och fossilfri el. ”Vi vill inspirera fler fastighetsbolag till att ta samma steg”, säger bolagets hållbarhetschef Michael Eskils till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

AMFVasakronan FastigheterVattenfall

Precis som Fastighetsnytt rapporterat om tidigare så genomför Vasakronan ett pilotprojekt i Sergelhusen på den lokala flexmarknaden i Stockholm, Sthlmflex, för att avlasta kraftnätet under vissa kritiska perioder. 

Nu vill även AMF dra sitt strå till stacken, men genom att ansluta sig till den så kallade frekvensreserven, frequency containment reserve (FCR), för att skapa ett stabilare kraftnät på nationell nivå. 

– Vi har inte arbetat med den här flexibilitetslösningen tidigare så det är första gången för oss, säger bolagets hållbarhetschef Michael Eskils till Fastighetsnytt. 

Michael Eskils är hållbarhetschef på AMF Fastigheter.

Foto: AMF

Varför valde ni den här lösningen?
– Nyfikenhet och vilja att testa nya metoder är viktigt om vi ska klara av de klimatutmaningar som vi står inför. Genom att ansluta oss till FCR-marknaden hoppas vi kunna bidra till ett mer stabilt kraftnät och stödja utbyggnaden av mer sol- och vindkraft i Sverige.

Läs även: Solceller på befintliga tak ger staden huvudbry

Satsningen väntas också bli ekonomiskt fördelaktigt och gynna bolagets 4 miljoner pensionssparare. 

Till skillnad mot Vasakronans pågående pilotprojekt kommer AMF att implementera tekniken i mer än halva fastighetsbeståndet med en total kapacitet om cirka 1600 kilowatt, vilket motsvarar ungefär 500 villors effektbehov. 

– Rent konkret innebär det att vi under vissa kritiska perioder kan stänga av ett antal installationer i våra fastigheter för att sänka energibehovet och sedan sälja vår elförbrukning för att stabilisera kraftnätet, säger Michael Eskils. 

Vasakronan har dock också liknande planer på gång, enligt Ulf Näslund, chef för teknikutveckling. 

– Vi har piloter igång som är fullt uppkopplade mot marknaden och söker också kvalificering för FCR 2022. För vår del har vi jobbat länge och systematiskt med frågan och halverat energianvändningen en gång. Nu ska vi göra det en gång till. På sikt är målet att alla våra fastigheter ska vara självförsörjande. Vi är på god väg dit. 

Vasakronan var med i Cordinet i Uppsala 2019-2020, Stockholm Flex 2020-2021 och kommer att delta där igen.

Läs även: Vasakronan spår snabbt växande marknad för handel med eleffekt

Bakgrunden enligt AMF är att Sverige blir allt mer elektrifierat och i takt med att elförbrukningen ökar, ökar också pressen på elnätet. Framför allt under kalla och vindstilla vinterdagar när elanvändningen är hög men energin från sol och vind låg. 

– Vi vill inspirera fler fastighetsbolag till att ta samma steg, ju fler som ansluter sig desto större bättre. Särskilt de som har möjlighet att under vissa kritiska perioder stänga av vissa installationer i sina fastigheter, och på så sätt jämna ut obalansen mellan produktion och användning för att stabilisera kraftnätet, säger Michael Eskils.

Mer om produkten FCR

• Marknaden öppnades upp av Svenska Kraftnät 2019 för elkonsumenter med flexibel elförbrukning.

• Frekvenshållning sker genom att energi i form av reserver köps från elproducenter. Med hjälp av Sympower och Vattenfall kan elkunder, t ex AMF Fastigheter, sälja sin flexibilitet till Svenska Kraftnät för att avlasta kraftnätet och samtidigt tjäna pengar. 

• En perfekt balans mellan elproduktion och -förbrukning ligger konstant på 50,00 Hz. Men i verkligheten är frekvensen ojämn och blir det allt mer på grund av övergången till energikällor som sol- och vindkraft.

• I samband med att elsystemet utvecklas krävs mer resurser för att balansera för snabba förändringar, varav FCR-marknaden startats. 

 

Källa: Vattenfall

Genom åtagandet blir AMF Fastigheter Vattenfalls första fastighetskund på FCR-marknaden, vilket Henrik Juhlin, kraftnätschef på Vattenfall, välkomnar.  

– Vi har hittills haft kunder inom industrin men att AMF Fastigheter, som dessutom är elkund med 100 procent fossilfri el, ansluter sig öppnar upp för helt nya möjligheter inom fastighetsegmentet, säger han. 

Henrik Juhlin, kraftnätschef på Vattenfall.

Foto: Sandra Lee Pettersson

AMF Fastigheter skrev på avtalet med Vattenfall i november. Just nu implementeras den nya tekniken av Sympower och sedan ansluter sig AMF under våren 2022. Bolaget kommer att delta i FCR med kylaggregat och värmepumpar, sedan tittar man även på möjligheter med att styra elbilsladdare och batterier. Även Öbo med Jonas Tannerstad i spetsen är sedan ett par år tillbaka med i FCR-satsningen som drivs av Svenska Kraftnät. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.