Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Aktörerna tar fram solcellslösningar för kommersiella fastigheter

Publicerad: 23 augusti 2021, 12:30

Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy, och Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska Kommersiell Utveckling, samarbetar för att hitta morgondagens lösningar för byggnadsintegrerad solenergiteknik.

Foto: Soltech och Skanska

Soltech Energy och Skanska vill skynda på utvecklingen inom byggnadsintegrerad solenergiteknik. Nu inleder bolagen ett innovationssamarbete för att hitta framtidens lösningar.


Ämnen i artikeln:

Skanska

Hur ser framtidens solenergilösningar ut, och vilka krav ställer det på fastigheterna som byggs? För att hitta synergier och dela med sig av sina erfarenheter har solenergikoncernen Soltech Energy och Skanska Kommersiell Utveckling Norden ingått en samverkansförklaring kring innovationer för morgondagens byggnadsintegrerade solenergilösningar. 

Så sent som i våras inleddes diskussionerna mellan Skanska och Soltech och före sommaren var ett avtal tecknat. Det började med en tidig diskussion kring solceller i fasaden på ett av Skanskas projekt, där både Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska Kommersiell Utveckling och Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy deltog. Därefter insåg de båda att bolagens kärnkompetenser kompletterade varandra, varpå diskussioner om en långsiktig samverkan tog vid.

Läs även: LISTA: 18 projekt där hållbara innovationer testas just nu

– Skanska ska vara drivande i att förändra samhället till det bättre och har som mål att vara helt klimatneutrala genom hela värdekedjan till 2045. För att nå hela vägen räcker inte dagens tillgängliga lösningar, vi behöver utveckla ny teknik och vi tror nyckel är att hitta partners som vi kan samarbeta med, säger Henrik Ahnström.

Anna Svensson, innovationschef på Soltech, berättar att det unika med samarbetet skapar optimala förutsättningar för att skapa framtidens integrerade solenergilösningar. 

– Det här partnerskapet stärker våra gemensamma möjligheter att både utveckla och tillämpa nya solenergilösningar, något som vi på Soltech värderar högt. Jag är övertygad om att våra olika spetskompetenser är receptet för att skapa ännu smartare solbyggnader, säger Anna Svensson. 

Samverkansprojektet omfattar kommersiella fastigheter – ett område där det i framtiden kommer att ställas större krav på flexibilitet och skalbarhet för att möta verksamheters behov av att utvecklas och förändras. 

– Det är i grunden enkla byggnaden men som fylls med allt mer komplex teknik. Våra byggnaders system behöver kommunicera bättre med varandra och dessutom kommunicera med angränsade byggnader och staden för att hitta synergier kring energi, säger Henrik Ahnström. 

Läs även: De är mest hållbara i fastighetsbranschen

Dessutom är det ökade fokuset på gröna investeringar särskilt relevant för kommersiella fastigheter.

I framtiden kommer sannolikt EU:s gröna taxonomi gör hållbarhetsfrågan än viktigare då den kommer påverka värderingen för investerare och fastighetsägare

– Kommersiella fastigheter värderas till allt högre värden och i framtiden kommer sannolikt EU:s gröna taxonomi gör hållbarhetsfrågan än viktigare då den kommer påverka värderingen för investerare och fastighetsägare. Dessutom vill så klart hyresgästerna sitta grönt, säger Henrik Ahnström.

Soltech och Skanska har i dag inte definierat ett konkret mål kring en specifik lösning. – Det är viktigt att inte låsa in sig i gamla sanningar och tankemönster, i stället handlar det om tillsammans forma de bästa lösningarna för framtiden och göra saker på ett nytt sätt. I veckan hålls en första workshop, som samlar expertisen från Soltech och Skanska, säger Anna Svensson.

Förutsättningarna för att snabbt komma i gång och testa ny teknik är bra.

– Vi har planerat för ett flertal kommersiella fastighetsprojekt och det finns goda möjligheter att få in ny teknik i projekt som ska byggstartas under de närmaste åren, säger Henrik Ahnström.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.