Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Affärsmöjligheter för en hållbar livsstil

Publicerad: 8 december 2014, 15:30

Nyligen avgjordes tävlingen Smart Living Challenge. Insekter som proteinkälla, en app för mindre energiförbrukning och modulbilar som förbrukar mindre bränsle är några av de vinnande förslagen.


Ämnen i artikeln:

Matilda LannWSP

Nyligen avgjordes tävlingen Smart Living Challenge. Bland de över 300 idéerna utsågs 15 vinnare från fem olika kontinenter. Insekter som proteinkälla, en app för mindre energiförbrukning och modulbilar som förbrukar mindre bränsle är några av de vinnande förslagen.

– Tanken är att det ska göras en massa innovationer och uppfinningar och de ska handla om att röra och transportera sig, att leva och bo och vad man äter. Syftet är helt enkelt att skapa en möjlighet till en mer hållbar livsstil, säger Agneta Persson, Global Director Designing Future Cities på WSP, som är en av jurymedlemmarna.

Smart Living Challenge är en öppen, internationell innovationstävling som syftar till att skapa affärsmöjligheter och idéer som främjar en hållbar livsstil i urbana miljöer. Bakom tävlingen står Munktell Science Park i samarbete med bland annat Vinnova och Svenska Institutet. Bidragen är indelade i tre olika kategorier: Eat, Move och Live.

– Många förslag som inkommit handlar om mat. En del är att man ska äta mer vegetariskt, andra handlar om att man ska äta mer insekter. Det är lite provocerande för oss som inte är vana att äta insekter, men samtidigt äter vi ju t.ex. räkor som på många sätt påminner om insekter. Men om man förpackar det fint ska det nog gå bra, säger Agneta Persson.

Insektsprotein ska försörja Stockholm
Ett av insektsförslagen är den svenska idén BuzzBuilding som är en del av Belathew Labs projekt InsectCity, med målet att göra Stockholm självförsörjande på protein genom urban insektsproduktionen. Tanken är att placera en insektsfarm vid Vanadisplan för uppfödning av syrsor. Byggnaden har formen av en donought och fungerar som en trädgård med mikroklimat. I byggnaden är det också tänkt att finns en restaurang där insekterna både tillagas och säljs.

Det andra, av de två vinnande förslagen från Sverige, handlar om att spara energi med appen Greenly. Det är studenter från KTH som startat eget företag och utvecklat en mobilapp som mäter hur mycket el som används i ditt hushåll. Appen använder sig av information från de smarta elmätare som sedan 2009 finns installerade i anslutning till Sveriges hushåll, utöver detta behövs ingen mer utrustning.

Resterande vinnare kommer från andra delar av världen som till exempel Singapore, Sydafrika och Storbritannien.

Citi Transmitter är ett förslag från Hongkong i kategorin ”move”. För att minska bränsleförbrukning, minska luftföroreningar, spara utrymme och möjliggöra olika typer av transporter med samma fordon har gruppen tagit fram en tvåhjulig bil i storleken av en halv smartcar med påkopplingsbara moduler för olika syften, till exempel för persontransporter eller frakt av mindre mängder gods.

– Det här exemplet ser väldigt genomtänkt ut, de har verkligen analyserat vad det finns för behov och vad kan man göra. Det här skulle t.ex. kunna vara något för att sköta parkerna i en stad, lastvagnsdelar för olika syften, säger Agneta Persson.

Generationsfråga
Globalt sett ser Agneta Persson en större vilja till att dela resurser, både mat, transporter och boende. Det finns en större omtanke än tidigare om vilka resurser som behövs och vad man använder, och det verkar vara en återgång till mer lokalt odlat. Något som också sprider sig världen över är det så kallade Air-bnb-tänket, att dela, eller hyra ut sin lägenhet för en mindre summa till främlingar som är ute och reser.

– Jag tror att det där är en generationsfråga, jag tror att min generation generellt är mycket stelare när det gäller sådana saker än yngre generationer, de yngre är mera öppna för att göra nya saker. Men jag tror också att vi genom att vara ute och resa ser att om det funkar på andra håll, då borde det kunna funka hos oss också.

Hon tror att det finns många av de inkomna idéerna som kan fungera i Sverige. Bland annat förslag som handlar om att dela resurser som lokaler och matproduktion, men också olika typer av transportlösningar.

– Ett förslag som kommit upp är en sida på nätet där man kan få saker transporterade mellan olika delar av Sverige. Man går in och kollar, vem kör från Malmö till Stockholm och kan ta med min cykel? Det finns ju redan sådana storskaliga lösningar som Schenker eller DHL, men det blir ofta så pass dyrt att folk kanske väljer att köpa en ny cykel istället.

En idé som inkom men som inte gick vidare bland bidragen var att montera små vindkraftverk på Stockholms tunnelbana för att på så sätt ta vara på den energi som skapas när tågen rullar.

– Det är en jättehäftig idé, men vi kände att vi ville säkerställa att man inte behöver använda ännu mer energi för att driva tågen om man skulle montera vindkraftverk på dem. En del saker är ju supersmarta i tanken men det är inte alltid att de är lika smarta i verkligheten.

Agneta Persson

Agneta Persson

”Överfokus på nya byggnader”
Bidrag från över 20 olika länder har kommit in. Men olika delar av världen har också olika syn på begreppet hållbarhet. I Sverige handlar mycket om miljödelen medan hållbarhet i Afrika och Sydamerika handlar mer om ”affordable housing”, det vill säga bostäder till rimliga kostnader för alla, förklarar Agneta Persson. Det hon tycker att vi måste jobba mer med i Sverige är befintliga byggnader.

– I Sverige har vi redan 90-95 procent av de byggnader som kommer att stå 2050 och det stora bekymret är hur vi ska minska resursbehovet i dem. Vi har ett överstort fokus på nya byggnader i förhållande till hur vi ska kunna lösa våra delar av klimatproblemet, säger hon.

Nästa steg för de vinnande bidragen blir att komma i kontakt med företag och finansiärer som kan hjälpa till att sponsra eller vidareutveckla uppfinningarna. Vinnarna kommer att bjudas till Sverige för att bland annat delta i workshops där de kan få hjälp att materialisera sina idéer.

– Jag skulle tro att något av de vinnande koncepten kommer att kunna vara förverkligat om ett år, men flera kommer att behöva mer tid för att genomföra sina idéer. Sen handlar det naturligtvis om att hitta de juridiska formerna för vem som äger vad, vem som äger rättigheterna.

Till sist får Agneta Persson frågan om hon ser på framtiden med mer hopp eller rädsla.

– Jag har mycket större andel hopp än rädsla och jag tycker det är så oerhört förtroendeingivande att se unga människor och hur de faktiskt vill leva på andra sätt för att minska sitt resursberoende. Generellt är det en ökande medvetenhet i Sverige, sen finns det så klart många länder som skulle behöva öka medvetandet om att leva resurseffektivt.

Matilda Lann

Text & Foto
Matilda Lann, Reporter

Ämnen i artikeln:

Matilda LannWSP

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News