Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hållbarhet
Social hållbarhet är en viktig del av förvaltningen för Victoriahem som äger många hus i miljonprogrammet. Nästa vecka anordnar bolaget för sjunde året i rad Summercamp med gratis aktiviteter för barn och unga i den oroliga stadsdelen Rosengård i Malmö.
Lagar & regler
H2GS AB får grönt ljus till att påbörja bygget av ett fossilfritt stålverk inom Svartbyns verksamhetsområde i Boden.
Det beslutade Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt i en så kallad byggnadsdom på fredagen.
Bolaget får även tillstånd att leda bort grundvatten från jord- och bergskärning, leda om Lillbäcken samt beviljas art- och biotopskyddsdispens.
Digitalisering
Klimatkalkyler görs ofta i ett relativt sent skede i projektet, vilket gör det svårt att påverka byggnadens utsläpp. Genom att använda BIM-data i tidigt skede går det att både spara pengar och minska klimatpåverkan. Men varför görs det inte oftare?
■ Plant vill hjälpa branschen med kalkylerna: ”Hållbarhetschefer på de stora fastighetsbolagen är osäkra på hur de ska göra”.
■ Hållbarhetsspecialisten: ”Vi jobbar mot att bara använda BIM”.
Hållbarhet
Regeringen utökar Delegationen för cirkulär ekonomi och flyttar den från Tillväxtverket till Naturvårdsverket. För första gången under delegationens fyra år är nu bygg- och fastighetsbranschen representerad då Anna Graaf, hållbarhetschef på White, blir en av fyra nya ledamöter.
Hållbarhet
K2A är ett av de tre svenska bolag som tilldelas utmärkelsen Symbios.
– Det är självklart för oss att framtidens bostadsbolag måste kunna bygga bort bostadsbristen utan att bidra till klimatkrisen, säger vd Johan Knaust i ett pressmeddelande.
Hållbarhet
Den här veckan invigdes stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg. Bland annat har Ikea byggt en ny stor marknadsplats i miljonprogramsområdet Drottninghög.
”Vi vill undersöka om Ikea kan ta en mer aktiv roll i stadsbyggnaden”, säger Sara Sellerfors, projektledare på Ikea som anställt invånare från området i projektet.
Hållbarhet
Eon upplever just nu ett rekordstort intresse för att ansluta solparker till elnätet.
Det tidigare rekordet i februari med 77 ansökningar, krossades i mars då 90 bolag sökte anslutning. Enskilda förfrågningar gäller anslutningar av solparker som motsvarar effekten av en medelstor stad.
Hållbarhet
EU-kommissionens lagstiftningspaket Re Power EU, som bland annat vill tvinga fastighetsägare som bygger nytt att förbereda för solceller, kan vara på plats redan om ett halvår, då det finns snabbspår för extra angelägen lagstiftning.
– Hela argumentationen i förslaget handlar om att ersätta rysk gas. Det är ett akut behov redan nästa vinter, så har finns goda skäl att skynda på, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).
Hållbarhet
Dilemmat är välkänt. EU:s beroende av fossil rysk energi göder den ryska krigsmakten och skadar klimatet. En väg ut ur problemet stavas solenergi och nu kommer EU-kommissionen med skarpa förslag om en ny energipolitisk riktning som kommer att påverka svenska byggbolag och fastighetsägare. År 2029 blir en av milstolparna att hålla reda på för svenska fastighetsutvecklare.
Hållbarhet
Mer solceller på taken, klimatsmartare materialval, hållbara val i leverantörskedjan och bränslebyten i tusentals lägenheter i det europeiska fastighetsbeståndet. Det är några löften som ska infrias under året levererade av elva svenska fastighetsbolag och dess hållbarhetschefer.
Hållbarhet
De elva fastighetsbolag som under våren fått sin hållbarhetsrapportering granskad av Fastighetsnytt visar på de största framstegen i årstakt inom områdena miljöcertifiering, cirkulär ekonomi och social hållbarhet. Den största utmaningen för dem är att leva upp till ambitiösa klimatmål och löften om att vara i linje med Parisavtalet. För åtta av elva bolag ökar de klimatskadliga utsläppen i årstakt.
Hållbarhet
Fastighetsnytts granskning av fastighetsbolagens hållbarhetsrapportering visar på höga ambitioner, men ofta saknas lättillgänglig information om hur hållbarhetsarbetet fortskrider i årstakt. I framtiden kommer det att krävas mer. EU signalerar stramare regler om vad en hållbarhetsredovisning ska innehålla, samtidigt som EU:s taxonomi kommer att sätta press på bolagens rapportering om de vill passera som hållbara i investerarnas ögon.
Hållbarhet
Sweco ska utreda cirkulära flöden för masshantering i infrastrukturprojekt i Stockholm, Södermanland och Östergötland. På det sättet uppges växthusgasutsläppen kunna minska avsevärt.
Hållbarhet
Nu kan Fastighetsnytt publicera hela listan på de 55 kommuner som ställer specifika miljö- och klimatkrav vid markanvisningar, överlåtelse/upplåtelse av mark för bostadsbyggande, så kallade särkrav. Samt listan på de 124 kommuner som låter bli.
Hållbarhet
Hur agerar kommuner i miljö- och klimatfrågor som berör samhällsplanering och den bebyggda miljön. I enkätsvaren som ligger till grund för utnämning av Miljöbästa kommun finns frågor och svar som ger en fördjupad bild miljöpolitiska vägval i svenska kommuner.
Hållbarhet
Malmö, Gävle och Nynäshamn är tre kommuner som ställer särkrav vid markanvisningar. Syftet är att uppnå mer nytta inom klimat, miljö och hållbarhet. Eksjö kommun avstår med argumentet att de följer lagen, men i en valsituation tänker de gynna det klimatsmarta alternativet.
Hållbarhet
I plan- och bygglagen finns sedan sju år ett förbud mot så kallade särkrav när en kommun överlåter eller upplåter mark för bostadsbyggande. I en färsk undersökning svarar 55 kommuner att de ställer sådana särkrav. Bryter de mot lagen eller agerar de i en gråzon som är ett resultat av bristfällig lagstiftning?
Hållbarhet
DEL 11. AMF Fastigheter har ambitiösa mål för sitt klimatarbete. Men i det korta perspektivet ökade utsläppen förra året med 26 procent. Som för alla fastighetsbolag blir det också här tydligt att den stora utmaningen är att hantera utsläppen inom ny- och ombyggnad. Med nya verktyg för klimatdialog med hyresgästerna finns förhoppningar om minskade utsläpp de kommande åren.
Hållbarhet
DEL 10. Akademiska Hus hållbarhetsrapport är en ordrik och omfångsrik text - inte minst när det kommer till klimatet. Bolaget sticker ut som det enda i vår undersökning som fullt ut klimatkompenserar sina utsläpp. Men precis som sina konkurrenter missar de att presentera enkla och begripliga nyckeltal om utvecklingen under det senaste året.
Hållbarhet
DEL 9. En hållbarhetsrapport som primärt består av allmänna beskrivningar om hållbarhet utan att på djupet visa hur det egentligen ligger till kan inte få annat än underkänt i Fastighetsnytts granskning. För en stor, betydande aktör som Balder finns alltså förbättringspotential både när det gäller hållbarhetsarbetet och hur det presenteras. Men vi tar det från början.
Hållbarhet
Revelop går in som delägare i det svenska proptechbolaget Myrspoven. Bolagen har ett samarbete sedan tidigare kring energioptimering av fastighetsbeståndet med hjälp av AI, vilket har lett till en väsentlig reducering av förbrukningen och en betydande minskning av fastigheternas miljöpåverkan.