Forskning
Unikt samarbete med USA inleds
Publicerad: 30 mars 2019, 12:00
Stockholms stadshus
Foto: Teresa Ahola
På fredagen signerade Stockholms stads kommunfullmäktige ett fem år långt avtal om forskningssamarbete med KTH och det amerikanska universitetet MIT i Massachusetts med målet att skapa en smartare stad. Fastighetsnytt träffade några av initiativtagarna.
Ämnen i artikeln:
KTHPå fredagen signerade Stockholms stads kommunfullmäktige ett fem år långt avtal om forskningssamarbete med KTH och det amerikanska universitetet MIT i Massachusetts med målet att skapa en smartare stad. Fastighetsnytt träffade några av initiativtagarna.
Samtalen om det unika samarbetet har pågått under två års tid, men på fredagen tecknade parterna äntligen ett avtal. Något som firades med pompa och ståt i Gyllene salen i Stockholms stadhus, där finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) hälsade en rad partners och prominenta gäster inom forskningsvärlden välkomna.
– KTH och MIT är två världsledande lärosäten inom artificiell intelligens och vi ser fram emot att bygga ett ännu bättre Stockholm i framtiden, sade hon på engelska.
Den första utmaningen blir att försöka lösa segregationen i Storstockholm.
– Vi är överens om att det är en viktig fråga och vill även ta fram bättre trafikflöden och energilösningar. Målet är att kartlägga och analysera behov för att sedan omvandla det till nytta för staden, säger Sigbritt Karlsson, rektor för KTH, till Fastighetsnytt.
Forskare kan redan i dag studera resemönster i Stockholm med hjälp av SL-kortet och målet är att försöka analysera datan för att lösa problem med köer och trängsel. På Massachusetts Institute of Technology, MIT, tittar man även på huruvida bilköer, som ofta uppstår vid trafikkorsningar och på broar, kan kortas.
– Allt fler människor är öppna för att åka med självkörande transportmedel tillsammans med andra människor. Det är något som man tidigare inte trodde skulle ske, säger professor Carlo Ratti till Fastighetsnytt.
Det tycks ha skett ett slags skifte när det gäller det sociala nätverkandet och forskarna fokuserar även i det här projektet på att skapa inkluderande samhällen.
Hur startar ni projektet i Stockholm?
– Vi kommer att ta oss an segregations- och integrationsfrågan genom att jämföra hur olika stadsdelar interagerar med varandra, säger Ratti.
Samarbetet sträcker sig över fem år och det gemensamma labbet, Senseable Stockholm Lab, ligger i KTH:s lokaler. Stockholms stad investerar 5 miljoner kronor per år i tre år på projektet, medan Stockholms handelskammare och Newsec bidrar med en miljon vardera per år i tre år.
– Vi tycker att det här är ett viktigt ämne och en fantastisk möjlighet för oss att få jobba med två av världens främsta universitet. Vi jobbar ju dagligen med frågor som berör den fysiska miljön, säger Max Barclay, Nordenchef på Newsec.
Hur långt har branschen kommit när det gäller smarta städer?
– Jag tycker att man har kommit ganska långt när det gäller nyproduktionen, där tekniken tar oss mot oanade lösningar som man inte trodde var möjliga för 10–20 år sedan. Den stora utmaningen ligger i det befintliga beståndet.
Han tror att branschen behöver fundera mer på hur man kan hantera existerande miljöer. Newsec själva förvaltar 30 miljoner kvadratmeter runtom i hela Norden och lever i den fysiska miljön varje dag, tillsammans med sina kunder. Max Barclay anser att det är precis där som förändringen måste ske.
– Det är där vi måste nyttja AI, big data och digitalisering för att skapa en bättre fysisk miljö ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
Teresa Ahola