Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Sweco spår ruralisering - en vinnare bland storstäderna

Publicerad: 2 mars 2022, 07:30

Helena Liljegren, chef samhällsanalys och strategi på Sweco, spår en grön våg efter pandemin

Foto: Lubilub, Anna W Thorbjornsson

Konsultbolaget Sweco spår att befolkningsutvecklingen kommer ändra sig stort efter pandemin. Hela 62 kommuner kan behöva planera för en befolkningstillväxt i stället för minskning under de kommande åtta åren.


Ämnen i artikeln:

Sweco

Sweco har räknat på hur svenskarnas flyttmönster under pandemin kan påverka kommunernas befolkningsutveckling till år 2030. Om pandemins flyttmönster består beräknas 125 000 fler beräknas bo i landsbygdskommuner, i och omkring mindre tätorter och i pendlingskommuner utanför större städer.

För 62 kommuner kan en negativ befolkningsutveckling vändas till befolkningstillväxt. I topp ligger Norberg, där befolkningen mellan 2021 till 2030 innan pandemin beräknades minska med 21 procent, men i den nya prognosen i stället ser ut att få en befolkningstillväxt på 3 procent. Därefter följer flera landsbygdskommuner och mindre städer som Storuman och Älvdalen. 

Läs även: Så ska glesbygden bli vinnare efter pandemin 

– Det är tydligt att Sveriges investeringar i digital infrastruktur har möjliggjort denna svängning, men nu är det viktigt att de kommuner som förväntas få en stor förändrad befolkningstillväxt ser över sina planer gällande förskolor, skolor, äldreomsorg och bostadsförsörjning. Även näringslivets etableringsplaner och regioners planer för sjukvård och kollektivtrafik kan påverkas. Det är avgörande att agera utifrån aktuella prognoser och planera för en hållbar samhällsutveckling, säger Helena Liljegren, chef samhällsanalys och strategi på Sweco.

För storstäderna är bilden mer komplex. Stockholm beräknas påverkas mest i negativ riktning. Tillväxten beräknas mer än halveras och prognosen pekar mot en dämpad tillväxt med cirka 55 000 invånare till 2030. Även Göteborg förväntas få en minskad tillväxt med cirka 4 500 invånare, medan Malmö väntas ta en topp tre-placering, med en tillväxt på cirka 4 300 invånare.

Läs även: Professor: Ingen ny grön våg i sikte – men landsbygden en het valfråga 

För pendlingskommunerna runt storstäderna pekar prognosen på att 11 000 färre kommer bo runt Göteborg och 3 000 färre runt Malmö, medan 2 000 fler kommer att bo runt Stockholm. Skillnaderna är dock stora, exempelvis väntas Sundbybergs tillväxt dämpas med 10 000 invånare medan Täby beräknas få en ökad tillväxt med nära 7 000 invånare.

Läs även: Riksorganisationen: ”Landsbygden är het nu” 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Sweco

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.