Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Stadsdel för forskning om samhällsbyggnad

Publicerad: 17 juni 2015, 12:26

Maria Ådahl.

När man talar stads- och samhällsutveckling dyker ofta ordet innovation upp. Därför är det extra intressant att se när Johanneberg Science Park ska utvecklas till en levande stadsdel då fokus för forskningen inom området handlar om samhällsbyggnad. 4 000 anställda från näringslivet och ytterligare 100 000 kvadratmeter ska tillföras fram till 2020.


Ämnen i artikeln:

ChalmersJohanneberg Science Park

När man talar stads- och samhällsutveckling dyker ofta ordet innovation upp. Därför är det extra intressant att se när Johanneberg Science Park ska utvecklas till en levande stadsdel då fokus för forskningen inom området handlar om samhällsbyggnad. 4 000 anställda från näringslivet och ytterligare 100 000 kvadratmeter ska tillföras fram till 2020.

Inkilat mellan Guldheden, Gibraltargatan och mossen ligger Johanneberg Science Park, i dag ett område med ett ganska industribetonat utseende. Det saknas dock inte liv, förutom 140 företag finns också Chalmers Tekniska Högskola med 8 500 studenter. Det finns alltså goda förutsättningar för utveckling av en stadsdel där företag, studenter och forskare kan samverka och lära av varandra.

Gäller att skapa rätt förutsättningar
Johannebergs science park grundades 2010 av stiftelsen Chalmers och Göteborgs stad med målet att stärka området för både akademi och näringsliv. Navet är givetvis Chalmers men representerat finns också starka forskningsmiljöer som CMB, Mistra och Centrum för vårdens arkitektur. Sannolikt kommer flera nya innovationer inom samhällsbyggnad att skapas i stadsdelen Johanneberg. Bland annat är två flaggskeppsprojekt på tapeten, HSB Living lab och Riksbyggens Positive footprint housing.

Maria Ådahl är ansvarig för hållbar stadsutveckling på Johanneberg science park. Hon ska verka för att det händer saker, starta samverkansprojekt och bevaka utvecklingen av det fysiska området. Det finns i dag cirka 1 000 anställda från näringslivet, en siffra som ska växa till 5 000 enligt utvecklingsplanen. För Maria Ådahl gäller det att skapa förutsättningar som gör att företagen ser fördelarna med att etablera sin verksamhet på plats. Rätt aktörer och stora företag kan också hjälpa till driva utvecklingen, en förebild är Lindholmens science park där etableringar som Volvo, Ericsson och SVT lockat flera mindre och medelstora företag till området.
– Vi har börjat med våra fokusområden som är samhällsbyggnad, energi och material men sedan behövs det andra aktörer också. För att skapa innovation kan man inte bara ha lika barn, utan det behövs ett myller av olika typer av företag. Vad som behövs är en attraktiv fysik miljö i kombination med ett intressant innehåll där vi är med och katalyserar fram projekt som gör att företagen vill vara här, säger Maria Ådahl.

Utveckling av kontor och stad
Johanneberg Science Park driver nu tillsammans med fastighetsägarna Chalmersfastigheter och Akademiska Hus expansionsplaner om cirka 100 000 kvadratmeter inom Campus Johanneberg till 2020. I en första etapp utvecklas 8 200 kvadratmeter med 430 kontorsplatser. En viktig del är både att stad, akademi och näringsliv är representerade i byggnaden men man behöver också skapa förutsättningar för att mötas och utbyta idéer.
– Vi har jobbat mycket med våra delägarföretag om framtidens kontor, i det nya huset är det exempelvis ett helt plan som ska vara ett samverkansplan. Där kan många företag ha en plats, om än inte en bestämd plats, som vi hoppas ska främja samverkan. Vidare handlar det om att exempelvis utforma fikarum och cafeteria i bottenvåningarna så att man träffas, säger Maria Ådahl.

Men en attraktiv stadsdel som kan locka nya företag behöver också liv utanför kontorets väggar. Maria Ådahl beskriver själv området som en isolerad ö, har man inte ärende dit är det en plats svår att upptäcka. I de angränsande områdena finns det mycket bostäder men det är sämre ställt med service. Tanken att det ska integreras och bli en del av staden och nya detaljplaner är under bearbetning. Exempelvis finns det planer att omvandla hela Gibraltargatan, som till stor del är en parkering i dag, till en stadsgata.
– Förutom 4 000 nya människor från näringslivet ska området utvecklas till en myllrande stadsmiljö med bostäder, caféer och restauranger, en attraktiv stadsyta helt enkelt, säger Maria Ådahl.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.