tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Forskning

Pengar till forskning när SFI lägger ner verksamheten

Publicerad: 9 november 2015, 16:50

Foto Sigurdur J. Olafsson.

Svenskt Fastighetsindex (SFI) har beslutat att likvidera den ekonomiska förening som är verksamhetens juridiska form. I kassan finns dock omkring fyra miljoner kronor, pengar SFI nu vill donera till forskning inom fastighetsekonomi och värdering.

Ämnen i artikeln:

Svenskt FastighetsindexChristina GustafssonKTH

Svenskt Fastighetsindex ekonomisk förening, SFI, bildades 1997 av tolv svenska fastighetsföretag för att tillsammans med brittiska IPD bedriva avkastningsmätning och benchmarking i Sverige. Idag har SFI tjugo medlemsföretag. Syftet med SFI var att öka transparens och göra fastigheter som tillgångsslag mer likt andra tillgångsslag som aktier och obligationer. Tanken var att på det viset skulle fastigheter bli mer attraktivt för investerare. Arbetet med indexet sköttes av brittiska IPD, som av SFI köpte all verksamhet avseende index och benchmarking 2012. I samband med försäljningen skrevs avtal om dels själva försäljningen, dels om framtida samarbete. Där befinner sig SFI idag och det har internt föranlett frågan om föreningens roll.

– Vi frågade oss vilken uppgift vi ska ha, ska vi enbart finnas till för att bevaka avtalet? Det kändes inte meningsfullt, säger Claes Kjellander som är styrelseordförande för SFI.

Styrelsen bestämde sig för att likvidera den ekonomiska föreningen och lägga ner verksamheten. Men det finns en spännande detalj innan SFI går till historien.

– SFI har cirka fyra miljoner kronor i kassan. I samband med att vi lägger ner verksamheten vill vi att pengarna ska gå till något vettigt. Därför tog vi kontakt med KTH, säger Claes Kjellander.

Tanken är att i någon form donera pengarna till forskning som är av nytta för fastighetsbranschen. Enligt Anders Ahlberg, som också sitter i SFI:s styrelse, kan det bli fråga om forskning med koppling till transparens, men det kan även bli något helt annat som har med fastighetsekonomi och värdering att göra. Formellt kommer likvidationen av föreningen att vara klar i januari 2016. Fram till dess är styrelsen nyfiken på vad branschen tycker sig behöva i forskningsväg.

Christina Gustafsson, KTH, var vd för Svenskt Fastighetsindex under hela perioden 1997-2012 och tycker det är ett välkommet initiativ.
– Det är riktigt roligt då forskning inom fastighetsvärdering och fastighetsekonomi är något som är väldigt svårt att få finansiering till, både från näringsliv och offentlig sektor, säger Christina Gustafsson.

Tanken är att KTH får ansöka om pengar från det forskningsråd som nu bildas. Rådet består av Christina Gustafsson (ordförande), Claes Kjellander, Fastighetsägarna, Svante Mandell, KTH, Kicki Björklund, Bostadsbolaget och Rebecca Ernarp, Vasakronan.

Daniel Bergstrand
Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev