Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Omtag för bostadsforskningen

Publicerad: 13 juni 2017, 13:25

Illustration: Petter Furå.

2001–2003 var senast det begav sig på KTH med vad man i dag kallar Bostad 1.0. Ett antal doktorer, 28 rapporter samt publicerade artiklar blev resultatet. Dagens bostadsmarknad ser dock väldigt annorlunda ut och därför känner man att det är dags för ett omtag på bostadsforskningen och lanserar bostad 2.0.


Ämnen i artikeln:

KTHStellan Lundström

Det var förra sommaren som Stellan Lundström, professor emeritus i fastighetsekonomi på KTH, började skissa på projektet som handlar om en bredare ansats när det gäller bostadsforskningen på KTH.
-Marknaden har förändrats ganska radikalt. Man skulle kunna säga att det inte finns någon bostadspolitik i dag och sedan ett antal år, det vill säga att det finns ingen som tar ett helhetsgrepp på bostadsmarknaden och det är vår ambition i det här projektet att vara heltäckande, säger Stellan Lundström.

Rörlighet och Hyresrätt
Mycket av det som skrivs och de rapporter som tas fram i dag kommer från företagen och mycket av det som görs är bra, anser Kerstin Annadotter, universitetsadjunkt bygg- och fastighetsekonomi, KTH.
– Det skrivs väldigt mycket i olika former och från olika håll och det är bra, men det saknas samlade forskningsinsatser. Mycket har hänt sedan början på 2000-talet. Dagens situation behöver belysas med vetenskapliga metoder, säger Kerstin Annadotter.

Projektet initierades redan i november 2016 med en workshop där 30 företag bjöds in för att skissa på ämnen. Men problemformuleringarna är kända, påpekar Stellan Lundström, och man var ganska eniga om ämnena. Högst upp på listan hamnade rörlighet på bostadsmarknaden och hyresrättens utveckling. Totalt prioriterades åtta områden som alla har en gemensam utgångspunkt: En bostadsmarknad för alla.

- Värdeskapande stadsbyggande
- Hållbara lösningar
- Finansiering och risk
- Rörlighet på bostadsmarknaden
- Utveckling av hyresrätten
- Transparens inom bostadsmarknaden
- Plan- och byggprocessen
- Miljonprogrammet

Få med sig branschen
Tanken är ett seniorforskningsprojekt och en kompetensväxling till en ny generation som kan ta över efter namn som Stellan Lundström, Hans Lind, Thomas Karlbro, Göran Cars och Cristina Gustafsson. Projektets totala budget omfattar 4 miljoner kronor per år i fyra år. Initialt bygger finansieringen på ”crowd funding”. Hittills har man fått positiva besked från tolv företag och alla de stora intresseorganisationerna är med.
-För att du ska kunna forska krävs finansiering och vi har sagt att vi ska få branschen med oss. Tanken att gå lite baklänges. Vanligtvis skriver forskarna ansökningar och går till Formas med flera som säger ja, villkorat att man skaffar medfinansiering och så får man gå till branschen. Vi har valt att göra tvärtom denna gång och börja med att skaffa medfinansiering innan vi går till de stora bidragsgivarna, säger Stellan Lundström.

Oberoende resultat av finansiering är tanken att starta redan i höst med ett seminarium på KTH den 26 september.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

KTHStellan Lundström

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.