Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nytt magisterprogram i mark- och miljörätt

Publicerad: 20 maj 2014, 11:32

Studenter utanför Samhällsvetarhuset / Lindellhallen. Fotograf: Andreas Nilsson

Umeå universitet startar från och med höstterminen 2014 ett nytt magisterprogram med inriktning mot mark- och miljörätt. Lena Landström, studierektor vid juridiska institutionen, menar att enligt företrädare för branschen finns det i hela landet ett stort behov av akademiker med denna utbildning.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Umeå universitet fick, från bland annat personer involverade i lantmäteriverksamhet, en formell förfrågan med önskemål om att starta en utbildning med juridisk inriktning. Resultatet är ett magisterprogram i mark- och miljörätt, riktad till folk som har framförallt andra grundexamina, på ett eller annat sätt, inom fastighetsområdet men som vill ha en påbyggnad av juridiken.
– Vi kallar den mark- och miljö just för att alla mål som ligger inom detta område hamnar på mark- och miljödomstolen. Det blir mycket fastighetsrätt, plan- och byggfrågor, miljöbalken med mera. Den är lite bredare och riktar sig både till folk inom lantmäteriet, kommunerna och även mot den privata sidan. Det ska vara en bred ingång med en bred arbetsmarknad efter genomförande, säger Lena Landström.

I dag erbjuds en juridiskt inriktad lantmäteriutbildning vid fyra högskolor: KTH, LTH, Högskolan Väst samt Högskolan Gävle. Rekryteringsbasen är bred, och magisterprogrammet är tänkt att vara en möjlig påbyggnadsutbildning för flera naturvetenskapliga, tekniska och samhällsvetenskapliga utbildningar. På universitetet har man fått många samtal från intresserade, både studerande och folk ute i arbetslivet med olika kompetenser i botten. Programmet erbjuder 20 platser men utbildningen ges också som fristående kurser vilket kan innebära upp mot 30 platser.
– Vi har ännu inte definitiva siffror på ansökningarna men det har varit hyfsat stort intresse. Det tar alltid tid med ett helt nytt program och att få ut information. Men det kommer definitivt att bli av, det är ingen tvekan om den saken, säger Lena Landström.

Mattias Fröjd

Läs mer om utbildning och rekrytering som är temat i nästa nummer av Fastighetsnytt som utkommer fredag 23 maj.

Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.