tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Forskning

Northvolts batterier i storskaligt fastighetsprojekt

Publicerad: 11 augusti 2022, 06:32

Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning. Foto: Einar Mattsson

Närmare sex ton tunga batterier från Northvolt har förflyttats till ett forskningsprojekt där Einar Mattsson, KTH och Northvolt testar lagring av överskottsel från solceller under två års tid.

Ämnen i artikeln:

SvepetEinar MattssonKTHNorthvolt

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


− Nu ser vi fram emot att forskningen kan starta på allvar. Faller projektet väl ut är det tänkbart att vi sätter in liknande lösningar i våra andra fastigheter, kommenterar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson och ledamot i KTH Live-In Labs styrelse.

Solcellspanelerna sitter på tre av bolagets fastigheter med studentlägenheter. I den första etappen installeras batterier som kan lagra 186 kWh och efter årsskiftet utökas detta till 300 kWh med ännu fler batterier.

– Då kan de ge ungefär 100 000 kWh per år om de laddas och laddas ur en gång per dag. Livslängden är beräknad upp till 5 000 laddningscykler, säger Fors. 

Batterierna står i ett specialbyggt teknikrum som är strålningsskyddat, brandsäkrat och med extra kyla för att hålla rätt temperatur. 

Mer om forskningsprojektet

FoU-projektets namn: ”Nyckelfärdiga lösningar med solceller och energilagring”

Projektledare: Monika Topel, KTH

Projekttid: Januari 2021–december 2024

Budget: 9,7 miljoner kronor

 

Källa: Einar Mattsson

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev