Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Lantmäteriet får pengar till innovationslabb

Publicerad: 20 oktober 2016, 14:08

Illustration: Dreamstime.

Vinnova har tilldelat Lantmäteriet 3 miljoner kronor som ska användas till ett innovationslabb på samhällsbyggnadsområdet. Det handlar om ett virtuellt datadrivet labb som ska ha fokus på det som kallas öppen innovation. Tanken är att underlätta samarbete mellan olika organisationer och sektioner på samhällsbyggnadsområdet.


Ämnen i artikeln:

LantmäterietVinnova

Vinnova har tilldelat Lantmäteriet 3 miljoner kronor som ska användas till ett innovationslabb på samhällsbyggnadsområdet. Det handlar om ett virtuellt datadrivet labb som ska ha fokus på det som kallas öppen innovation. Tanken är att underlätta samarbete mellan olika organisationer och sektioner på samhällsbyggnadsområdet.

Enligt Erik Borälv på Vinnova ser man samhällsbyggnad som ett intressant tematiskt område med potential att kunna göra skillnad i samhället. Att Lantmäteriet tilldelades pengarna beror på att myndigheten har en relevant roll på området, att man har tillgång till mycket egen data och att man har möjlighet att bli en nationell aktör som attraherar fler organisationer på sikt. Vinnova hoppas att det innovationslabb som Lantmäteriet ska bygga upp ska få effekter på nationell nivå på samhällsbyggnadsområdet.

– I optimala fall blir det en nationellt relevant miljö som ökar användningen av data i innovationer. Miljön ska vara attraktiv och dra till sig fler organisationer. Man behöver förmedla teknisk och praktik kunskap för att jobba mer datadrivet, säger Erik Borälv.

Öppet datadrivet labb
Projektledare på Lantmäteriet blir Anders Lagerqvist. Rent konkret kommer labbet bestå av en virtuell miljö som ger möjlighet att dela och ta del av data samt olika tillämpningar. Tanken är även att det ska utgöra en plattform för lärande och erfarenhetsutbyte när det gäller tillämpningar av tillgängliga data.

– Vi befinner oss i startgroparna, men det här ska alltså bli ett datadrivet, öppet innovationslabb. Det handlar om data och det informationsflöde som finns i samhällsbyggnadsprocessen, kring det ska innovationer uppstå. Det kan vara information som finns hos myndigheter men som inte är så lätt att komma åt, eller som man måste betala för, säger Anders Lagerqvist.

Enklare för medborgaren
Vilka effekter kan då uppstå inom samhällsbyggnad? Anders Lagerqvist ser mer transparanta processer framför sig på litet sikt.

– Processer som inte är bundna till en sektor eller instängda i en organisation eller myndighet. Genom digitalisering och samordning av information kan man i det perspektivet göra processer på samhällsbyggnadsområdet mer tidseffektiva. Jag tror också att det här området skulle må bra av att arbeta mer med visualisering, så att det blir enklare att sätta sig in i processer för den vanlige medborgaren, exempelvis när det gäller medborgardialoger.

Drivkraft utanför egna sektorn
Själv är han en stark anhängare av öppen information och transparens i processerna. Inte enbart av demokratiska skäl och för att det är principiellt viktigt med insyn, utan för att öppen data kan resultera i en mer effektiv utveckling.

– Det vi hoppas på att kunna visa är att om man har information från offentlig verksamhet och näringslivet tillgänglig kan man hitta helt nya innovativa lösningar, med information som flödar smidigare. Mycket av drivkraften inom innovation kommer från aktörer utanför den egna organisationen, till och med utanför den egna sektorn.

Inom innovationsprogrammet Smart Built Environment, som samordnas av IQ Samhällsbyggnad, studerar man dataflödet som går mellan det som kallas GIS (Geografiska informationssystem), det vill säga geodata, och byggskedet med BIM (Byggnadsinformationsmodellering). Idag är inte informationen kompatibel, det vill säga den har inte samma objektstruktur.

– Att testa sig fram via så kallade testbäddar är ett aktuellt område och något som redan är på gång inom ett projekt under Smart Built Environment. Det är ett bra exempel på labb och miljöer inom området som i slutänden kan bidra till en effektivare process, säger Anders Lagerqvist.

Standardisering är en förutsättning för att komma framåt i de här sammanhangen. Så även gemensamma begrepp och dataformat. Idag är man inte där och vägen framåt går enligt Anders Lagerqvist genom samverkan.

– Begreppsförvirring och avsaknad av standardisering är inte unik för samhällsbyggnadssektorn.

Bra att komma igång snabbt
Projekttiden är litet mer än två år och Anders Lagerqvist hoppas att man ska vara igång ganska snabbt, gärna under andra kvartalet 2017.

– Man ska inte sitta och snickra alltför länge på kammaren för att få ihop en perfekt 1.0-version. Det är bättre att släppa något ganska snabbt, och snabbt hitta användare och partners som kan fylla plattformen med innehåll. Den version som släpps kommer inte att vara fullständig, men det behöver den inte vara, utan även skapandet av plattformen blir en läroprocess.

Anders Lagerqvist menar att redan innan man börjar är det viktigt att tänka efter vad man vill ska hända när projektet är klart.

– Om det blir ett lyckat forum och en lyckad plattform, så ska den inte dö ut. Man måste redan nu tänka på utveckling och förvaltning efter projektet.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

LantmäterietVinnova

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News