Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Engelskt koncept kan hjälpa svensk byggbransch

Publicerad: 13 maj 2016, 12:19

Abukar Warsame

Enligt KTH-forskaren Abukar Warsame lider det stora flertalet byggprojekt idag av kvalitetsbrister, och det finns ett stort gap i byggbranschen mellan förväntningar och utfall.


Ämnen i artikeln:

KTH

Problembilden enligt Abukar Warsame, universitetslektor vid avdelningen Bygg- och fastighetsekonom på KTH är att de flesta byggprojekt idag fungerar inte så bra som man kan önska och kräva. Anledningen till detta är ett alltför stort fokus på kortsiktiga mål och vinster, och för litet fokus på långsiktiga behov och värden. De boendes perspektiv tas inte på allvar. Den största anledningen till detta är det glappet mellan de förväntningar som finns och det slutgiltiga resultatet som de boende ska flytta in i.

– Mycket ofta uppfyller det som arkitekter och byggherrar visar upp och det som slutligen byggs de förväntningar som fastighetsägaren har, men långtifrån alltid de behov de boende har. Detta eftersom fastighetsägarna, ofta statliga, inte är slutanvändare av de producerade lägenheterna. Tidigare gjorda erfarenheter tas inte heller om hand, så kunskapsöverföringen från byggprojekt till byggprojekt blir lidande, säger Abukar Warsame.

Han menar att problemen är globala, och en lösning på problemen i byggbranschen som Abukar Warsame studerat är konceptet Soft Landings.

Detta är ett koncept som kommer från Storbritannien och som fått uppmärksamhet internationellt eftersom det införts som ett krav från myndigheterna i Storbritannien när de beställer byggprojekt. Abukar Warsame var gästforskare i Storbritannien under 2015.

– Införandet av Soft landings är ett försök från de brittiska myndigheternas sida att motverka ett alltför stort fokus på kortsiktiga mål och vinster, och istället se till långsiktiga behov och värden. Det handlar om att ta samhällets, slutkundens och de boendes perspektiv på allvar och tidigt se till att överlämnandet av produkten, från tillverkaren till de boende blir så bra som möjligt. Ett sådant överlämnande beror naturligtvis inte enbart på vad som händer i slutfasen av ett byggprojekt, utan framför allt på vad som händer i inledande faser av ett byggprojekt. Det vill säga när byggprojektet växer fram i vad som borde vara ett välfungerande samspel mellan samtliga aktörer, inklusive de boende, säger Abukar Warsame.

Soft landings syftar alltså till att knyta ihop byggprocessen med förvaltningsprocessen. Detta för att kunna hålla fokus på effektivitet och hållbarhet genom hela byggprocessen och även i förvaltningen av fastigheten.

Redaktionen

källa: Pressmeddelande KTH

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.