Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Åland på 15 minuter via tunnel under Östersjön?

Publicerad: 4 december 2015, 08:49

Björn Hasselgren.

Foto: KTH.

En tunnel för höghastighetståg under Östersjön och en enkel resa från Norrtälje till Åland på 15 minuter. Idén presenterades nyligen av Björn Hasselgren, KTH.


Ämnen i artikeln:

NorrtäljeKTH

En tunnel för höghastighetståg under Östersjön och en enkel resa från Norrtälje till Åland på 15 minuter. Idén presenterades nyligen av Björn Hasselgren, KTH, uppger SVT Nyheter.

Färjorna som går mellan Roslagskusten och Åbo går i dag i cirka 30 kilometer i timmen. Med tunnel och höghastigheteståg skulle man kunna färdas cirka 10 gånger så snabbt, i 300 kilometer i timmen.

– Idén är att förbinda Sverige och finland, Stockholm och Helsingfors, med en fast förbindelse för järnväg och kanske för vanlig vägtrafik, säger Björn Hasselgren till SVT.

Han menar att de tekniska möjligheterna finns, och gör jämförelser med kanaltunneln mellan England och Frankrike, där avståndet är längre.

Förutom en tunnel till Mariehamn, Åland, är tanken att också göra en bro- eller tunnelförbindelse mellan Mariehamn och Åbo.

Än så länge är förbindelsen bara på idéstadiet, men Hasselgren tror att den skulle kunna vara möjlig inom 25 till 30 år.

Redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Ämnen i artikeln:

NorrtäljeKTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.