Forskning
Aktivitetsbaserade kontor leder inte av sig självt till mindre stillasittande och en mer hälsosam och rörlig arbetsdag. För att nå dit behövs radikalare grepp och ett helt nytt sätt att bygga kontor. Det visar ny internationell forskning.
Forskning
Pandemin har sedan våren 2020 lamslagit världen med påverkan på både människor och näringsliv, inte minst fastighetssektorn. Kontorslandskapen har gapat tomma då allt fler jobbat hemifrån och denna hemflytt kommer att få permanenta effekter på kontorsefterfrågan. Det visar ett nytt examensarbete från Lunds Tekniska Högskola.
Forskning
Akademiska Hus med parter har granskat delade boenden runtom i landet. Studien visar bland annat att klimatavtrycket kan halveras med coliving. En av arkitekterna bakom rapporten säger att segmentet har framtiden för sig, om än i något annorlunda utformning.
Forskning
Marknadens förändringar har skapat en högre efterfrågan på flexibla kontor med avseende på såväl hyresavtal som utformning. En av dessa flexibla kontorslösningar är coworking. Studien tyder på att det finns fyra strategier en fastighetsägare kan förhålla sig till mot coworkingmarknaden.
Forskning
På fredagen signerade Stockholms stads kommunfullmäktige ett fem år långt avtal om forskningssamarbete med KTH och det amerikanska universitetet MIT i Massachusetts med målet att skapa en smartare stad. Fastighetsnytt träffade några av initiativtagarna.
Forskning
Ett projekt på Uppsala Universitet ska analysera omvandlingen av Norra Sorgenfri, ett område nära centrala Malmö. Med projektet vill man bidra till att föra samman diskussionen om social hållbarhet med diskussioner om jämlikhet och rättvisa i staden.
Forskning
Dagens bostadsbrist ställer krav på allmännyttiga fastighetsbolag att finna olika lösningar på situationen. En av lösningarna är nyproduktion av bostäder. Det pågår en diskussion huruvida de rådande redovisningsreglerna påverkar bolagens förmåga att investera vid nyproduktion.
Forskning
Skulder riskerar att slå dubbelt på bostadsrättsköparens plånbok. Köpare på bostadsrättsmarknaden i storstäderna visar tecken på att inte vara tillräckligt informerade vid köp och betalar för mycket för skuldsatta och potentiellt misskötta föreningar.
Forskning
Vi skojade för 30 år sedan om paketfaxen, men den är idag inget att skoja om när vi nu utvecklar avancerade 3D printers som medger ”utskrift” av utrustning i tre dimensioner som bland annat behövs vid bemannade rymdfärder. Vad är det som händer i rasande fart?
Forskning
Ett universitet är något som står högt på alla städers önskelista. En drivkraft för ekonomi, kunskap och unga människor. Fastighetsnytt träffade Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor och professor, Luleå Tekniska Universitet, som ser spännande möjligheter i digitaliseringen.