fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

VR-teknik ska påskynda processer

Publicerad: 5 september 2017, 11:31

Sthlm Tech Fest 2017

Foto: Teresa Ahola

Fastighetsbranschen har de senaste åren brottats med hur ny teknik ska tillämpas rent praktiskt. Finska Tieto kommer med ett exempel när man med hjälp av intelligent teknik fokuserat på nya typer av kontor.


Tietos huvudkontor i Esbo, Finland, tilldelades förra månaden Finlands första LEED Platina-certifiering. På Sthlm Tech Fest på måndagen presenterades, förutom plattformen, även det senaste inom virtual reality-teknik. “Jag säger absolut inte att VR är den enda lösningen, utan snarare en del av ett brett spektrum av teknologi”, säger Ksenia Avetisova, huvudkonsult inom området.

Fastighetsbranschen, precis som många andra branscher, har de senaste åren brottats med hur ny teknik och digitalisering ska tillämpas rent praktiskt. Finska Tieto kommer med ett exempel när man med hjälp av den intelligenta tekniken fokuserat på att bygga hållbart renoverade och aktivitetsbaserade kontorsutrymmen.

Utgångsläget är inte fastigheten i sig, utan att skapa en effektiv, öppen och kollaborativ företagskultur med hjälp av en plattform som visualiserar data för sina användare. Med hjälp av 8 000 sensorer hämtas data från flera olika källor, bland annat för att se gps, temperatur, ac, luftkvalitet, mötesrum, kollegor, vattenförbrukning, personlig fitness guide och hur byggnaden används, eller för att på ett smidigt sätt beställa transport och underhåll.

– Vi har gjort ett extensivt arbete med ”real time data” i vårt nya huvudkontor som använder sig av tekniken som erbjuds i Tieto Intelligent Building-konceptet. Vi ger slutanvändaren en plattform så att deras effektiva tid på arbetsplatsen går åt relevanta saker i stället för att exempelvis söka eller boka mötesrum. Kunden får en produktiv miljö, säger bolagets konceptansvarige inom området, Patrik Etelävuori till Fastighetsnytt.

Även om ”indoor positioning” och sensorer inte är en nyhet i sig, så betonar Etelävuori att det här handlar om en unik helhetsplattform där användaren får allt integrerat i samma tjänst. Med hjälp av informationen blir det exempelvis enklare för de tusen anställda på huvudkontoret att lokalisera varandra, vilket är viktigt då kontoret består av 21 000 kvadratmeter i två byggnader på tolv våningar. Han tillägger att utvecklingen hänger ihop med hur fastighetsbranschen går in i transformationen gällande digitaliseringen.

– Det här är en av många lösningar på hur framtidens kontor kan användas på rätt sätt.

Diskussionerna med övriga bolag på Sthlm Tech Fest har kretsat kring välmående och hälsa och hur fastighetsbolag bör ta större hänsyn till slutanvändare och människor genom att erbjuda verktyg som får dem att må bättre, enligt Patrik Etelävuori. Han tror att det är något som kommer att växa markant i framtiden.

Gäller det bara kontor eller även privata bostäder?
– Vi har inte gått in på privata bostäder men det finns klara studier på sjukhus och skolor. Skolor och kontor är ganska lika med tanke på att det finns mycket tomma utrymmen som skulle kunna nyttjas på ett annat sätt genom att erbjuda relevant data till användaren.

När det gäller hemmiljön har Tieto i mer än ett år undersökt hur VR-teknik kan användas i framtiden och kommer att presentera nya studieresultat kring detta före årsskiftet.

Tieto har även samarbetat med finansiella institutioner för att titta på VR-lösningar kring effekter av bostadslån och vilka typer av betalningslösningar som finns tillgängliga. Även byggprocesser blir lättare att planera och genomföra med hjälp av tekniken.

– Genom att byta ut ritningar och datorer mot VR-teknik påskyndar processer. Vi ser många möjligheter kring detta och ska presentera konkreta lösningar senare i år,  säger Tietos huvudkonsult inom VR, Ksenia Avetisova.

VR-tekniken är inte heller ny i sig, men själva upplevelsen är det.

– Det handlar om hur konsumenten på ett emotionellt och tidigare plan kan knyta an till bostaden. Samtidigt kan fastighetsbolag byta ut showrooms och expos mot VR-teknik, för att direkt visa den faktiska platsen för köparen.

Innebär det samarbete med handeln, inredare och andra aktörer?
– Ja, vi jobbar på att skapa ett ekosystem som möjliggör detta, så att konsumenten kan ta del av flera erbjudanden och lösningar från olika aktörer för att därefter i lugn och ro kunna fatta ett beslut och slutföra affären. Det förbättrar kundupplevelsen och minskar stressnivån och antalet reklamationer.

Vilken nytta har fastighetsägare av tekniken?
– När det gäller underhåll av befintliga byggnader tittar vi på AR-baserade (augmented reality) lösningar, som tillåter underhåll utan att fastighetsägare och underhållspersonal ens behöver mötas. De kan på distans bestämma vad som behöver göras.

Tack vare att teknologin blir allt mer avancerad och tillgänglig, så kan samtliga parters upplevelse av en transaktion göras smidigare och mer intressant. Våra mobiler är redan så smarta att de låter oss köra augmented reality-appar, vilket tillåter oss att se vissa miljöer och exakta mått. Ksenia Avetisova vill dock betona vikten av att inse värdet av teknologin och inte bara säga att den har svar på alla framtidens behov. Det gäller att verkligen förstå vad folk behöver och försöka lösa dagens problem mellan boende, fastighetsägare, byggbolag, mäklare, förmedlare och finansbolag.

– När vi förstår det kan vi fatta bättre beslut och välja rätt teknologi. Jag säger absolut inte att VR är den enda lösningen, utan snarare en del av ett brett spektrum av teknologiska lösningar.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev