måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Trio gör Jönköpingsprojekt till digital pionjär: ”Lättare att göra uppföljningen tillsammans”

Publicerad: 1 september 2021, 04:00

Anders Saltin, NCC, Magnus Olsson, Jönköpings Fastighetsutveckling och Dan Friberg, Infobric Group, samarbetar i projektet Science Park Towers i Jönköping. Foto: Infobric

Entreprenörer har sedan länge samarbetat med digitala aktörer för att skapa säkra och effektiva byggarbetsplatser. Nu vill allt fler fastighetsägare ta en mer aktiv roll i frågorna. 

Ämnen i artikeln:

NCCSocial hållbarhetJönköping

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Infobric har i många år arbetat med byggentreprenörer för att leverera digitala tjänster inom allt från inpassering och personalliggare till fleet management och skyddsronder på byggarbetsplatser. I partneringprojektet Science Park Towers i Jönköping jobbar Infobric lika tätt med beställaren Jönköpings Fastighetsutveckling som med långvariga samarbetspartnern NCC. 

Tillsammans vill de göra byggprojektet Science Park Towers i Jönköping till ett föredöme för hållbara och innovativa byggprocesser genom digitalisering. Fokus i samarbetet ligger på säkerhet och resurseffektivitet, framgångsfaktorer som bland annat ska uppnås med hjälp Infobrics digitala verktyg. 

LÄS ÄVEN: NCC bygger forskningskvarter i Jönköping

Att även beställarna, inte minst i stora offentliga projekt, vill vara mer delaktiga i de system som används för kontroll och uppföljning på byggarbetsplatsen är en märkbar trend, berättar Dan Friberg, vd och koncernchef på Infobric Group.

– Vi ser en trend att framför allt offentliga beställare, men också privata, vill påverka och följa upp hållbarhetsarbetet i projekten. Det passar särskilt bra i ett partneringprojekt där man arbetar med öppna böcker och delar data med varandra. Det är lättare att tillsammans ha kontinuerlig uppföljning och besluta om avvikelser, säger han.

Science Park Towers omfattar omkring 13 000 kvadratmeter och kommer främst att bestå av kontorslokaler men även konferens- och eventytor. Restaurang och lounge byggs i bottenplan. Under mark finns ytor för service och drift. Foto: Yellon

Det senaste året har det blivit allt vanligare med att beställare och entreprenör ställer gemensamma krav om kontroll och uppföljning av såväl underentreprenörer som hur fordon och maskiner används. Inte minst efter att bankerna har lanserat ett gemensamt initiativ för ytterligare krav vid finansiering av byggprojekt.

– Med digitala verktyg finns möjligheten att ha full insyn. I stället för att reglera entreprenörskedjan till två led kan man säkerställa att underentreprenörerna lever upp till kraven, oavsett antalet led, säger Dan Friberg.

På Science Park Towers-projektet används bland annat bastjänster inom access och personalliggare och digitala inskrivningar. Men Infobric passar också på att testa nya lösningar.

– Det är alltid bättre att testa teknik i praktiken, säger Dan Friberg.

Både NCC och Jönköpings Fastighetsutveckling ser fram emot att ha med Infobric i projektet.

– NCC har sedan tidigare god erfarenhet av att använda Infobric i våra projekt och vi ser positivt på att nu vidareutveckla vårt samarbete för att driva på den digitala utvecklingen i byggbranschen, säger Andreas Saltin, affärschef på NCC Building Sweden.

LÄS ÄVEN: Bostadsbyggandet ökar – här är kommunerna som ska bygga mest

Kommunala Jönköpings Fastighetsutvecklings vision för Science Park Towers är att skapa Sveriges ledande och mest välkomnande mötesplats för hållbart entreprenörskap och hållbar innovation.

– Vi ville redan i projektfasen väva in visionen och genom digitalisering säkerställa byggprocessen på ett hållbart och tryggt sätt. I samråd med NCC anlitade vi därför Infobric som digitaliseringspartner. Vi valde Infobric då företaget är en success story – från affärsidé till att i dag vara ett ledande internationellt koncernbolag inom digitalisering av byggbranschen, säger Magnus Olsson, vd på JKPG Fastighetsutveckling.

Dan Friberg på Infobric berättar att bolaget har flera dialoger i gång för att skapa liknande samverkansmodeller i andra projekt. Målet är att bedriva ett flertal liknande projekt för att kunna utvärdera vilka lösningar som skapar störst nytta för alla parter.

– Jobbar man i branschen blir man glad när utvecklingen går åt det här hållet. När entreprenör och beställare bestämmer sig för en gemensam standard – då blir det riktigt bra, säger Dan Friberg.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev