Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Tre tips som ska få fastighetsbolag att flyga

Publicerad: 4 oktober 2021, 13:44

Drönarbaserad inmätning kan underlätta vid offerförfrågningar. Foto: Swescan

Swescan har tagit fram en drönarhandbok för kommuner och fastighetsbolag för smidigare projekthantering. Här får du tre tips att ha i åtanke.


Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det är en guide med information om drönarbaserad inmätning, offerter och hur fastighetsägare kan lyckas med inmätningen på egen hand, säger Fredrik Hansson, vd på Swescan, till Fastighetsnytt.

Han säger att drönarbaserad inmätning många gånger samlar in helt nödvändig data för att lyckas med olika typer av projekt. 

– Vi möter ofta personer som inte vet i vilken ände de ska börja eller fortfarande använder sig av gamla manuella mäthjul som kan kosta fastighetsbolaget tiotusentals kronor. I dag kan alla, inte bara större bolag med gott om resurser, nyttja drönarbaserad inmätning data och skapa digitala tvillingar. 

Fredrik Hansson, vd på Swescan. Foto: Swescan

Drönarhandboken innehåller tips på vad en drönare kan göra för ett fastighetsbolag, och möjligheterna är många enligt Fredrik Hansson. 

– Fastighetsbolag kan få full kontroll över grönområden som behöver skötsel, beräkna materialåtgång eller skapa bättre förutsättningar för arkitekter tack vare datan, samtidigt som de enkelt kan få reda på vilka tak som är optimala för solceller.

Drönarhandboken för fastighetsägare finns tillgänglig för vem som helst att ta del av helt kostnadsfritt här. 

Drönarhandboken ges ut i två versioner, en för kommuner och en för fastighetsbolag. Foto: Swescan

Tre handfasta tips ur drönarhandboken

• Beräkna materialåtgång. Behöver ni måla om en fastighet, lägga nytt tak eller lägga plattor på marken? Med en digital kopia av verkligheten kan ni med några enkla knapptryck räkna på exakt materialåtgång för att kunna göra mer kostnadseffektiva offertförfrågningar.

• Slipp kostsamma felmarginaler. Behöver ni asfaltera om en parkeringsplats, väg eller gång? Med drönarbaserad inmätning får ni snabbt en exakt siffra på hur stor ytan är för att slippa dyra överraskningar.

• Få ut det bästa av solceller. Med en digital tvilling kan ni enkelt se vilka tak som har bäst solläge och lutning, samt räkna ut storleken på ytan för att optimera investeringen.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev