Digitalisering
Tillvarata digitaliseringens kraft
Publicerad: 12 december 2017, 10:57
Foto: Mattias Fröjd.
Efter att ha sett många av de branscher på Slush som redan gått igenom en digital förändringsprocess är det tydligt att fastighetsbranschen bara är i början av sin resa.
Laserljus, rökmaskiner och fullt med folk i skum belysning. En nattklubb? Knappast. Den 7-8 december arrangerades Slush, Nordens största tech-konferens i Helsingfors med över 20 000 deltagare från 130 länder. Här deltar såväl stora företag som PWC och Google, som startupföretag. Bland montrar och scener rör sig många investerare. Jag trodde aldrig att jag skulle skriva det men jag nockas av hur mycket energi en häftig mässupplevelse kan ge. Här är allt snyggt och andas nytänkande. Inget lämnas åt slumpen. Servetterna till pizzan, med syrsor (!) på, är svarta.
Efter att ha gått ett varv i mässhallen, lyssnat på samtal på scenerna och sett många av de branscher som redan gått igenom en digital förändringsprocess är det tydligt att fastighetsbranschen bara är i början av sin resa med att utnyttja teknik och informationsflöden för att utveckla affären och skapa goda hållbara livsmiljöer.
Det pratas mycket om smarta städer. Men vad är avses egentligen? Smarta är de städer som använder tekniken för att sätta människors välbefinnande i centrum. Men smarta städer kräver smarta fastighetsägare och smarta byggnader. Här behöver branschen vässa sig.
För det första, smarta fastigheter utgår från hyresgästernas önskemål och preferenser. Fastighetsbolagen behöver växla fokus från att fokusera på fastigheten till att engagera sig i vad som händer i fastigheten och hyresgästernas behov. Kunskap om vad hyresgästerna gör och hur de använder lokalerna är ett viktigt underlag för bättre affärer och nöjdare hyresgäster. Hur kan kvalitet bli det nya kvadratmeter i avtalen?
För det andra, de allt högre kraven på hållbarhet riktar också strålkastarljuset mot det faktum att många byggnader utnyttjas ineffektivt sett över dygnet. Inte minst för offentligt ägda byggnader kommer kraven att öka på att hitta nya sätt att utnyttja lokaler mer effektivt. Här krävs innovativa lösningar där delningsekonomi är en viktig komponent.
För det tredje, hälften av alla stora bolag beräknas antingen skapa sina egna, eller gå in i partnerskap med, branschrelaterade plattformar år 2018, enligt IDC. Även fastigheten i sig kan ses som en plattform och när digitaliseringen kopplas på kommer det att hända mycket kring detta framöver. Pia Arrhenius, vd på Sponda, ett finskt fastighetsbolag som äger och utvecklar kommersiella lokaler, gör en bra lägesbeskrivning när hon säger att fastighetsbranschen är kvar i hyresmodeller som baseras på tillgångstungt ägande medan utvecklingen går mer mot tillgångslätt plattformsfokus.
Mot bakgrund av ovanstående punkter kan vi konstatera att inte bara branschen utan också nuvarande avtals- och hyresmodeller är omoderna.
För fastighetsbranschen handlar digitaliseringen om att använda ny teknik och information för att på ett smartare vis skapa fastigheter och städer som är hållbara och anpassade efter människors behov och önskemål.
Utomhus är det grått. Namnet Slush kommer från vädret i Helsingfors i november. Fastighetsbranschen har alla möjligheter att möta en ljus digital vår – genom att ta kommando över utvecklingen, tillvarata digitaliseringens förändringskraft och fokusera på hyresgästens behov och önskemål när affären utvecklas.
Helena Olsson
Chef Stadsutveckling och Samhälle, Fastighetsägarna