måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Robot tar över byggloven i Nacka

Publicerad: 15 mars 2023, 18:01

Cecilia Gardner Larsson, 1:e vice ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka.

Foto: Liza Simonsson

Under våren tar en robot över besluten om att lämna startbesked för installation av eldstad och anslutning av vatten och avlopp. Det beslutade Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun på ett möte på onsdagen. Delegationsordningen möjliggör helautomatiskt beslutsfattande.

Ämnen i artikeln:

Nacka

R


Förutom att säkerställa att alla handlingar kommer in kommer roboten att besluta om avgift enligt Nacka kommuns taxa och fastställa en kontrollplan.   Nacka går före med att införa en helt automatiserad process där ingen handläggare behöver lägga arbetstid på enklare ärenden som att lämna startbesked för installation av eldstäder och VA-anslutningar, säger Cecilia Gardner Larsson, 1:e vice ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka.  

Högt ställda krav på kvalitet och rättssäkerhet gör att en handläggare även fortsättningsvis kommer att gå igenom att alla handlingar finns på plats innan anläggningen får tas i bruk och ett sk slutbesked lämnas. Till exempel krävs ett godkänt sotarintyg för eldstad och signerad kontrollplan. Kontroll av robotens beslut kommer också att ske genom stickprov och löpande uppföljning för att se till att allt fungerar som det ska.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev