tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Proptechbolag värvar tungviktare från fastighetsbranschen

Publicerad: 19 november 2021, 15:57

Nils Berglund, vd Vyer och Staffan Unge, bolagets nyvärvade styrelsemedlem. Foto: Vyer

Vyer, som hjälper fastighetsägare att digitalisera sina fastigheter, stärker bolagets förvaltningskompetens genom att värva Staffan Unge, partner på Slättö, till styrelsen då efterfrågan på proptech-lösningar ökat i branschen.

Ämnen i artikeln:

Proptech

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Bakgrunden till värvningen är att fastighetsbranschen enligt Vyer behöver bli lika digital som resten av världen och andra branscher som tagit större tekniska kliv framåt när det gäller klimatanpassning, kostnadsbesparing och effektivisering. 

– Vissa produkter utformas av fastighetsbolag som tar in teknisk kunskap, andra av techbolag som tar in fastighetskunskap, samma problem ska lösas men infallsvinklarna är olika, säger Staffan Unge. 

Den typen av efterfrågan har enligt Nils Berglund, vd på Vyer, ökat de senaste åren. 

– Fastighetsbolag involverar numera proptechbolag i större utsträckning i integrationsfrågor och verksamhetens digitala transformation, vilket accelererar utvecklingen avsevärt. Staffans kompetens och inblick i fastighetsbranschen blir därför en viktig tillgång i uppskalningen av bolaget.

Läs även: Heba skaffar digitala tvillingar för alla fastigheter

Staffan Unge har över tio års erfarenhet från både operativa och strategiska positioner på bolag som Slättö, Barings, Svenska Handelsfastigheter och Nordanö. 

– Jag har ett stort förtroende för teamet som helhet. Den lösning som Vyer har är enormt imponerande, produkten är så intuitiv och självklar. Det är enkelt att förstå varför den borde finnas i alla fastighetsorganisationer oavsett segment, säger han själv. 

Hur kan du bidra till en sådan tillväxt?
– Genom mitt nätverk och mitt fastighetsägarperspektiv som potentiell användare. Jag kommer att göra allt jag kan för att produkten ska bli så bra som möjligt och för att få träffa så många företag som möjligt. Vyers team är riktigt duktiga och har en passion som jag inspireras av. 

Vad blir fastighetsbranschens största digitala utmaning 2022?
– En av de större blir skiftet från det traditionella med att ha en eller två systemleverantörer till att ha öppna lösningar som kan prata med varandra. Det skiftet ställer högre krav på fastighetsbolagen och fler väljer att anställa personer som är dedikerade till att hantera just digitaliseringsfrågan. 

Vyer gör enligt honom allt för att ta bort en så stor del av bördan som möjligt från kunden, men utvärderingen av system kommer fortsatt att kräva mer kunskap och kompetens hos de enskilda bolagen.

När hörde du om Vyer för första gången?
– För cirka tre år sedan då jag och Nils träffades genom en gemensam bekant. Det började med att Nils hade frågor och funderingar kring fastighetsrelaterade frågor till att jag nu sitter i styrelsen. 

Digitala tvillingar är en del som Vyer gör, men den stora uppsidan och konkurrensfördelen är enligt honom dels arbetet som ligger bakom ärendehanteringssystemet och möjligheten att förvalta fastigheter på distans till större del än tidigare. 

– En stor del av Vyers utveckling drivs dessutom av kunderna och det går riktigt snabbt från idé till verklighet. Det är kul att se, säger Staffan Unge. 

Läs även: Hemsö om proptech-satsningen: ”Det bubblar hos fastighetsbolagen”

Fokus för 2022 ligger på att ta fram verktyg såsom digitala tvillingar och nyckeltal för att beräkna nyttor, utifrån teknikens möjligheter såväl som branschens strategiska behov för att förenkla informationsflöden och dagliga processer, samt förvaltning. 

– Vi ser ett stort värde i att kunna sammanställa och tydliggöra hur många mindre men strategiska effektiviseringar sammantaget hjälper fastighetsägare att förbättra sitt driftnetto- och hållbarhetsarbete, säger Nils Berglund. 

Finns det planer på att utöka styrelsen ytterligare?
– Just nu fokuserar vi på att dra nytta av Staffans gedigna erfarenhet och glädjer oss enormt åt att ha honom ombord. Vi sätter ett högt värde på den input som vi får från seniora rådgivare i vår närhet och är alltid öppna för spännande möjligheter, även i framtiden, säger Berglund. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev