tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Proptechbolag: Mobilnyckel ersätter de fysiska taggarna

Publicerad: 15 september 2022, 14:57

Jonas Arvidsson, vd och medgrundare av Parakey. Foto: Parakey/Space, Getty Images

På fredagen lanseras världens minsta passersystem för att låsa upp dörrar, kontor, tvättstugor, garage och andra låsta utrymmen med mobilen. Prognosen är också att tekniken på sikt tar över de fysiska taggarna.

Ämnen i artikeln:

Proptech

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Produktens storlek har betydelse då installationer kan göras snabbare och effektivare än tidigare när dörrar, traditionella passersystem och fastigheter får mobil access på ett sätt som inte har varit möjligt tidigare, säger Jonas Arvidsson, vd och medgrundare av Parakey.

En sak som motiverar bolagets lansering av världens minsta passersystem, Parakey Slim, är att dagens fysiska programmerade taggar väntas försvinna i framtiden.

– Övergången har redan påbörjat. Den här typen av mobila lösningar påskyndar omställningen bland fastighetsägare och ger samtidigt bättre säkerhet och integrationsmöjligheter. 

Hur slår detta mot befintliga systeminvesteringar?
– Vi hjälper fastighetsägare att nyttja redan gjorda investeringar för att berika mer traditionella system med mobil access och på så sätt kan kostnaden reduceras kraftigt. 

Läs även: Räddningstjänsten får smidigare tillträde till alla fastigheter

Efterfrågan på mobil access har enligt bolaget ökat postcorona till följd av snabbare omställning av affärsmodeller, kortare hyreskontrakt, behov av inflyttningsklara kontor och mer coworking.

Vi ser och följer den generella trenden som hela samhället går mot där i stort sett allt går att göra via mobilen.

Parakey grundades 2014 i Göteborg och är i dag Nordens ledande leverantör av mobil access med över 1 000 kunder, inklusive flera av Sveriges största fastighetsbolag såsom Wallenstam, Corem och Fabege. I augusti anslöt sig även Studentbostäder i Norden. 

– Vi ser och följer den generella trenden som hela samhället går mot där i stort sett allt går att göra via mobilen. Och snart är vi där. Genom att integrera Parakey och boendeappen Avy-Tmpl tar vi ett steg närmare en än mer sömlös och smidig boendeupplevelse, kommenterar bolagets hållbarhets- och innovationschef Magnus Jägre.

Läs även: Guide: Digitalisering utmaning för branschen – så här gör du

Hyresgästerna kommer även att kunna boka och öppna tvättstugan via boendeappen. I höst blev det dessutom möjligt att skicka mobila nycklar direkt från appen för att ge access till hantverkare, tjänsteleverantörer eller besökare. 

Hur fungerar Parakey?

• En mobil nyckel distribueras digitalt via Parakeys accessplattform till användaren och tjänsten administreras via bolagets webbportal eller via integration. En smartphone används sedan för att öppna låsta utrymmen såsom lägenheter, kontor, garage etc. 

• För mer avancerade installationer som kräver mer räckvidd används Parakey Styrbox. 

• För dörrar som inte har elektriska lås, exempelvis lägenhetsdörrar, erbjuds Parakey PDL, som är ett professionellt smartlås.

• För att påskynda omställningen där en enorm mängd dörrar och låsta utrymmen ska digitaliseras för mobilnycklar lanseras Parakey Slim som tillåter återanvändning av befintlig infrastruktur.

• Samtliga tre system är helt oberoende av internet vilket ökar robustheten enormt jämfört mot lösningar som kräver uppkoppling. Användaren låser snabbt upp med Parakeys app över krypterad bluetooth. 

 

Källa: Parakey

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev