lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Nytt samarbete ska skynda på utvecklingen av ”smarta fastigheter”

Publicerad: 11 maj 2020, 12:28

Investeringsbolagen Stronghold och Vincero gör gemensam satsning inom proptech. Siktet är inställt på att skapa en branschgemensam infrastruktur för digitala fastighetstjänster.

Ämnen i artikeln:

StrongholdProptech

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Digitaliseringsfokuserade Stronghold Invest och Vincero gör den gemensamma satsningen under namnet Buildroid och närmare 100 miljoner kronor har i ett första skede investerats bland annat i svenska Netmore Group som utvecklar kommunikationsinfrastruktur för internet of things-lösningar i fastigheter och städer.

Läs även: Ny studie: Digitalisering kräver en snabb omställning

Daniel Kraft, head of digital investments & transformation på Stronghold, säger till Fastighetsnytt att utgångspunkten för satsningen är att nå skalbarhet.

– Många vill ha smarta fastigheter och kanske pratar om det som energieffektivisering eller en app för digital hyresgästkommunikation. Vi ser på helheten. Vill skapa en infrastruktur som är skalbar och som skapar förutsättningar för tjänster och applikationer som kan installeras i en fastighet för att för göra den smartare och mer effektiv, säger han.

Satsningen syftar till att ge den digitala förvaltningen en rejäl skjuts framåt. Trots att det länge pratats om smarta fastigheter och att antalet innovativa proptech-företag ständigt blir fler, så har de stora ekonomiska vinningarna hittills inte blivit verklighet.

Läs även: Edenström om Datscha-affären: ”De är en perfekt köpare”

Urban Edenström, vd för Stronghold Invest, säger i en kommentar att ”det finns betydande möjligheter för fastighetsägare att förbättra både driftnetto, hyresgästnöjdhet och hållbarhet genom att nyttja ny teknologi” och att det är helt centralt för Stronghold att investera i en hållbar och skalbar modell för att koppla upp fastigheter och göra dem smartare. 

Buildroid ska aktivt söka samarbeten med andra aktörer i fastighetsbranschen för att driva utvecklingen framåt. Först ut i ett utökat samarbete är Neptunia Invest, huvudägare i Slättö, som också kommer vara med som delägare i Buildroid från start. 

– Vi har som ambition att lösa det digitala pusslet och är väldigt positivt inställda till att samarbeta med fler, säger Daniel Kraft till Fastighetsnytt.

Många vill ha smarta fastigheter och kanske pratar om det som en app eller en tjänst för digital hyresgästkommunikation. Vi ser på helheten.

Vinceros vd Robin Rutili kommenterar satsningen på Buildroid i ett pressmeddelande:

”Det är inte en tid att sitta i baksätet. Precis som i många andra branscher har de som snabbast ställt om till att vara datadrivna fått en framskjuten position. En fastighetsägare som äger och kontrollerar uppkopplingen av sina fastigheter kommer att öka sin konkurrenskraft. Vincero och Strongholds samsyn har redan resulterat i att vi nu tar ett gemensamt grepp om en av ekosystemets viktigaste komponenter, en enhetlig nätverkslösning som skapar access till en fastighets alla kvadratmillimetrar. Netmore Group har alla förutsättningar att bli en ledande privatnätsoperatör med Buildroid som huvudägare”.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev