Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

“Ny arena för digitala innovationer”

Publicerad: 23 mars 2018, 12:55

Jan-Olof Edgar

Foto: Svensk Byggtjänst

Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.


Ämnen i artikeln:

BIMSvensk Byggtjänst

Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

– Vi har skapat en plattform för kunskapsspridning och en arena där man kan träffas för att diskutera innovationer inom hela samhällsbyggnadssektorn, säger Jan-Olof Edgar, produktchef för AMA, Svensk Byggtjänst, när han gästar Årets Bygge.

Han syftar på Nordic ConTech som lanseras på Nordbygg i april. En helt ny digital plattform som ger byggaktörer chansen att få möta innovativa startups och finansiärer. Plattformen har tagits fram tillsammans med Bygg 4.0, som utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag, och Nordbygg. Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, har länge varit på tapeten inom tillväxtindustrin. Motsvarigheten för byggbranschen är just Bygg 4.0 som strävar efter att höja produktiviteten med hjälp av heldigitaliserade processer, robotar och 3D-printers.

– Sverige har i dag EU:s högsta byggpriser, stor kapacitetsbrist inom byggsektorn och bostadsbrist. Det här hjälper till att höja produktiviteten.

Studier visar att bristande kommunikation fördyrar byggproduktion och förvaltning med cirka 60 miljarder kronor per år, enligt Svensk Byggtjänst. Branschen jobbar kontinuerligt med att effektivisera processer och har bland annat gemensamt tagit fram ett klassificeringssystem, CoClass, som stödjer alla samhällsprocesser, ända från förvaltning till rivning.

– Det ger även det byggda en identitet, vilket är otroligt viktigt för att möjliggöra spårbarhet i livscykelprocessen. Man kan säga att det är byggbranschens grammatik, där koderna är substantiven, egenskaperna adjektiven och aktiviteterna verben, säger Jan-Olof Edgar.

Nytt är också att totalentreprenader har fått ett arbetsverktyg, AMA-funktion, som fördjupar sig på funktionskrav och verifiering.

– Det är väldigt spännande. Om beställare fokuserar på funktionskrav i stället för detaljer i utförandet kan entreprenörer investera i tekniklösningar och tekniska plattformar, säger Jan-Olof Edgar.

Första AMA:n kom redan år 1950 och entreprenadformen 1974, men har tidigare saknat stöd för totalentreprenader.

Bygg 4.0

- SABO, Örebro Bostäder, Veidekke, TechniaTranscat, Cementa, Forsen Projekt och Maestro Design & Management deltar i projektet.
- Arbetet utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag för att främja digitalisering av svensk industri.
- Inom projektet studeras integrerade designprocesser, digital prototyping, digitalt styrd automation av produktionsdelar och internet of things.

Så togs CoClass fram
Under nästan två år arbetade drygt 150 specialister i ett 15-tal grupper med utvecklingen av CoClass i det branschgemensamma projektet BSAB 2.0. Projekt BSAB 2.0 initierades av ledande offentliga byggherrar tillsammans med BIM Alliance och Svensk Byggtjänst.

Källa: Svensk Byggtjänst

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

BIMSvensk Byggtjänst

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.