Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

New York-besök drog publik till tech-event om digitalt byggande

Publicerad: 22 januari 2020, 08:30

På tisdagen höll Svensk Byggtjänst sin nya satsning, Nordic Contech Talks, för andra gången. Nu med temat “Om digitalt byggande på riktigt” och fokus på innovationer inom industriellt byggande.


På tisdagen höll Svensk Byggtjänst sin nya satsning, Nordic Contech Talks, för andra gången. Nu med temat “Om digitalt byggande på riktigt” och fokus på innovationer inom industriellt byggande.

Lars Albinsson, vd på Maestro Design, var moderator för kvällen även i år.

Gästtalare var New Yorkaren Jed Klebanow, säljchef på FullStack, som talade om olika fördelar med industriellt byggande och visade hur de själva har byggt 32-våningar höga skyskrapor i New York, USA, med hjälp av modulär konstruktionsteknik.

Andra talare var arkitekt Rahel Belatchew, Samuel Holmström, vd på Lundqvist Trä, Niklas Andersson, grundare av Sizes och Ulf Viktorsson, grundare av Modexa Bostadsförädling.

Första året beskrevs målet med eventet bland annat vara att stärka banden mellan byggföretag och techbolag. För det är ingen hemlighet att byggbranschen ibland upplevs som “mossig” när det gäller digitalisering, vilket också nämndes några gånger under kvällens lopp.

I publiken sågs därmed väldigt passande bland annat Magnus Svantegård, senior advisor på Stronghold Invest och grundare av Datscha. En välkänd profil i branschen som inte minst har varit en stark influenser när det gäller “proptech” och “placetech” i Norden.

Även en rad entreprenörer och startups fick chansen att presentera sina innovationer.

Följande startups fanns på plats:

- HomeMaker – Mjukvarubolag som hjälper bostadsbolag och fastighetsutvecklare att effektivisera sina processer och hitta nya intäktsströmmar.
- Buildsafe – Digitalt verktyg där hela byggprojektet rapporterar, följer upp och analyserar risker och hinder i produktionen.
- Mevisio – Digitala tavlor för visualisering och samarbete.
- Spotscale – Skapar 3D-modeller av byggnader och hela kvarter med hjälp av innovativa scanningsmetoder.
- Equipmentloop – Digital plattform som hjälper bygg- och hyrbolag att effektivisera hanteringen av maskinpark och utrustning.
- Zynka BIM – Verktyg och processer som möjliggör kontroll av fastighetsdata.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News