Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Nattsvart för vården – branschen sluter upp

Publicerad: 27 mars 2020, 11:14

Vårdförbundet varnar för att masker och visirer kan ta slut på vissa sjukhus bara om några dagar. Bristen har fått flera aktörer i branschen att börja tillverka skyddsvisir.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Aldrig tidigare har 3D-printers använts så febrilt nu. Vanligtvis är det modeller av byggnader och miljöer som produceras, men från och med denna vecka printas skyddsutrustning till vårdpersonalen.

– Det printas för fullt i våra verkstäder, allt från bågar till ansiktsvisir, säger Miriam Tjernström, kommunikationschef på White, i ett uttalande. 

Av OH-papper eller annan plast tillverkas visir för att hålla coronaviruset på avstånd. Målet är att leverera dem till vården så snart som möjligt. 

Arbetet pågår på två av kontoren, i Göteborg och Malmö. Även kontoret i Uppsala hoppas kunna sätta i gång produktionen snart. I vanliga fall är White Arkitekter experter på vårdarkitektur och har ritat många av landets infektionskliniker, sjukhus och andra vårdinrättningar. 

Fler företag sträcker ut en hjälpande hand i den rådande krisen. Arkitekterna Krook & Tjäder hinner exempelvis tillverka runt 20 skyddsvisir per dygn med sin 3D-printer. 

Även stadsbyggnadskontoret har sedan några dagar tillbaka ställt om sina 3D-printrar för att producera skyddsvisir till stadens vård- och omsorgsboende. 

Skyddsmaterial tillverkas även i stora mängder på bland annat universiteten i Umeå och Lund. Även Sweco stöttar med 3D-printade skyddsvisirer. 

Arbetsmiljöverket meddelade initialt att 3D-printade skyddsvisir saknar CE-märkning för att kunna användas inom sjukvården. EU-kommissionens rekommendation var dock att godkänna dessa tillfälligt på marknaden, vilket myndigheten slutligen gjorde den 18 mars. Undantaget gäller till sista december 2020. 

 

 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.