Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Digitalisering

Mipim: Utbudet är käppen i hjulet

Publicerad: 12 Mars 2014, 14:58

Foto: Mattias Fröjd.

Tillgång till kapital ses inte längre som något större problem bland de europeiska investerarna, utan det är snarare utbudet som ställer till problem och det kan vara upp till 20 budgivare på de intressanta objekten.


Ämnen i artikeln:

MipimCBRE

Tillgång till kapital ses inte längre som något större problem bland de europeiska investerarna, utan det är snarare utbudet som ställer till problem och det kan vara upp till 20 budgivare på de intressanta objekten. Ett visst uppsving ses också i södra Europa där Madrid skuggar London när det gäller städer man vill investera i. Det framkom på Mipim när CBRE presenterade sin undersökning European real estate investor intentions 2014.

Enligt undersökningen har förtroendet för marknaden ökat markant i Europa där Storbritannien ses som intressantast av 29 procent av deltagarna i undersökningen, tvåa är Tyskland med 21 procent men noterbart är att 19 procent ser Spanien som mest intressant. London är fortfarande etta som investeringsmål men Madrid har lyft från fjolårets 9:e plats till en andraplats i årets undersökning, även Barcelona tar sig in på topp 10 där ingen nordisk stad platsade denna gång.

Peter Damesick och Jonathan Hull. Foto: Mattias Fröjd.

Peter Damesick och Jonathan Hull. Foto: Mattias Fröjd.

– Skiftet är tydligt sedan förra sommaren. Skälet är enkelt, då yielder och hyresnivåer stabiliserats ses Spanien som prisvärt jämfört med många andra marknader. Det är många opportunistiska investerare i dag men när transaktionsvolymen ökar kommer också institutionerna att öka investeringarna. Transaktionsvolymen i Spanien var cirka fyra miljarder euro 2013 och jag skulle inte bli förvånad om det stiger till sex miljarder i år, säger Adolfo Ramirez-Escudero, chef CBRE Spanien.

Gott om kapital
Tillgång till kapital är enligt undersökningen inte längre ett lika stort problem, ett ökat förtroende hos bankerna tillsammans med fler alternativa källor till lån har lättat på trycket. Som en effekt har också striden om tillgångarna ökat, i Tyskland, England och till och med Spanien kan det vara upp till 20 budgivare på de intressanta objekten. Det innebär också att den sekundära marknaden börjar se mer och mer attraktiv ut för investerarna, nästan 50 procent av investerarna i undersökningen uppgav att riskaptiten för sekundära tillgångar är högre än förra året.

– Tack vare många nya långivare så har den faktorn som broms på marknaden minskat avsevärt. När det gäller den sekundära marknaden så har processen börjat, speciellt i de länder som börjar se en återhämtning, en stabilare hyresmarknad som minskar risken för investerarna. Den höga prissättningen på kärnmarknaderna och de bästa objekten gör också att investerarna breddar sitt fokus, säger Peter Damesick, chef EMEA research, CBRE.

CBRE:s undersökning omfattar 387 svarande som representerar flera olika typer av investerare där 43 procent var fond- asset managers. 88 procent av deltagarna är baserade i Europa där investerare från Storbritannien stod för 38 procent av totalen.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

MipimCBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.