torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Klart: Så mycket får Lantmäteriet av staten för att öppna upp data

Publicerad: 18 april 2023, 11:38

Lantmäteriet.

Lantmäteriet får 20 miljoner kronor av staten för att göra värdefulla datamängder tillgängliga för alla. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetLantmäterietAndreas Carlson

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Fastighetsnytt har tidigare rapporterat om planerna på att göra fler av Lantmäteriets tjänster avgiftsfria. Detta efter att utvärderingar visat att öppna data kan leda till samhällsekonomiska vinster på uppemot 10 till 21 miljarder kronor årligen.

Nu är det klart att regeringen skjuter till 2o miljoner kronor för att påbörja arbetet som innebär att särskilt värdefulla datamängder görs fritt tillgängliga för alla – så kallade öppna data. Det kan till exempel handla om adresser, kartor, flygfotografier och höjddata.

Läs också: Snart blir flera av Lantmäteriets tjänster avgiftsfria – och öppna

– Flera utvärderingar har visat att öppna data kan leda till stora vinster för samhället, inte minst företag och organisationer som kan använda uppgifterna för att skapa nya produkter och tjänster, kommenterar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Enligt ett EU-direktiv ska förändringarna vara genomförda senast sommaren 2024. Regeringen har överlämnat förslaget om medel till Lantmäteriet till riksdagen i vårändringsbudgeten.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev