fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Initiativ för digitalisering inom allmännyttan

Publicerad: 24 oktober 2018, 11:59

Illustration: Petter Furå.

Allmännyttans branschorganisation SABO lanserar en treårig satsning som ska accelerera digitaliseringen i allmännyttan.

Ämnen i artikeln:

SABO

Det är SABOs så kallade Digitaliseringsråd, bestående av vd:ar från fem allmännyttiga bolag, som fått i uppdrag att ta fram en agenda för digitalisering inom allmännyttan, “för att kunna möta de krav, utmaningar och möjligheter som digitaliseringen skapar”, enligt ett pressmeddelande.

– Digitaliseringen händer nu. Vi i allmännyttan kan inte stå utanför. Digitaliseringen leder till att vi kan jobba mycket snabbare än vad vi någonsin har gjort. Det innebär samtidigt en översyn av hur vi ska organisera oss, säger Jonas Högset, chef Fastighet och Boende på SABO och medlem i Digitaliseringsrådet.

Målet är att de bolag som deltar i digitaliseringsinitiativet ska vara ledande inom digitalisering i fastighetsbranschen och ha gjort vinster inom följande områden inom tre år:

- att FastAPI* ska, i den mån det är relevant, vara integrerat i alla deltagande bolag och ha genererat en mängd nya tjänster/lösningar från både etablerade och nya aktörer
- att flera gemensamt utvecklade och/eller upphandlade tjänster/applikationer gynnar bolagen både ekonomiskt och organisatoriskt
- att deltagande bolag har börjat använda nya affärsmodeller
- att deltagande bolag ska upplevas attraktiva arbetsgivare bland medarbetare i andra branscher
- att deltagande bolag ska ha en beslutad strategi och plan för hur bolaget ska möta digitaliseringens utmaningar

– Min slutsats är att vi inte bara behöver en agenda för vårt långsiktigt strategiska arbete, utan att vi även kan ta oss an digitaliseringsfrågorna på ett nytt, snabbare och mer flexibelt sätt. Det är vad allmännyttans digitaliseringsinitiativ handlar om – en treårig satsning för att samordna resurser från medlemsföretagen så att allmännyttan kan accelerera och vara drivande i digitaliseringen, säger Jonas Högset.

* FastAPI är SABOs standardiserade begreppsmodell för hur mjukvaruprogram ska kommunicera, att allt som rör fastigheten och bostaden heter samma sak oavsett tjänsteleverantör.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev