Digitalisering
Här är Sveriges mest digitala sjukhusbygge
Publicerad: 16 augusti 2019, 02:05
Nus Foto: Jan Alfredsson
Norrlands universitetssjukhus i Umeå fortsätter sin digitala satsning. Nu används en mängd smarta systemlösningar som förlänger fastigheters livslängd, sparar energi och förbättrar driften i ett nytt miljardbygge inom sjukhuset som väntas bli klart 2022.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå fortsätter sin digitala satsning. Nu används en mängd smarta systemlösningar som förlänger fastigheters livslängd, sparar energi och förbättrar driften i ett nytt miljardbygge inom sjukhuset som väntas bli klart 2022.
Digitaliseringen av vården är enligt Sara Lewerentz, digitaliserings- och teknikdirektör för Region Västerbotten, nödvändig för att nå visionen för e-hälsa 2025.
– Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter för att erbjuda människor god och jämlik hälsa och välfärd, säger hon till pressen.
För att framtidssäkra den digitala infrastrukturen har Norrlands universitetssjukhus, Nus, bland annat installerat en IoT-baserad plattform som samlar all data från byggnaderna för att förlänga fastigheternas livslängd, spara energi, förbättra patientsäkerheten och effektivisera driften.
– Men det är bara en liten pusselbit i ett stort utvecklingsarbete som hittills gett oss 23 procents lägre energianvändning, säger Hans Johansson, fastighetsområdeschef på Nus.
Framgången beror inte minst på att sjukhuset har ett av världens mest komplexa system för fjärrvärme och fjärrkyla, ett gigantiskt geoenergilager och användning av överskottsenergi.
– Det är viktigt att alla system lirar ihop. Vi befinner oss mitt i en omställning för att klara av framtidens krav om funktion, miljö och patientsäkerhet. Vi ska kunna vara helt självförsörjande under en veckas tid enligt riktlinjer för universitetssjukhus från MSB.
Så här säger ett av bolagen som sjukhuset arbetar med:
– Den nya plattformen visar hur fastigheterna mår och varnar vid avvikelser, exempelvis om kyla och värme körs samtidigt, och beräknar sedan kostnaden för felet, säger Stig Mellström, affärsutvecklare på Schneider Electric.
Vad krävs för att styrsystem ska fungera?
– Kompetent personal hos fastighetsägaren och god support av oss. Det kräver även att man har IP till fastigheten, fiber eller exempelvis 4G-router.
Fastighetens olika system och produkter som ventilation, värme, kylare, givare och ställdon behöver vara uppkopplade mot styrsystemet för att övervakas av tekniker eller analystjänster.
Hur kompetenta är fastighetsägare i frågan?
– Många fastighetsägare är duktiga på förvaltning och uthyrning, men jobbar inte proaktivt på underhållssidan av fastighetens tekniska system.
Vad beror det på?
– De flesta har en kortsiktig budget och vet inte vad styrsystem kan bidra med när det gäller beståndet och driftnettot. Många hyresavtal är även skrivna mot hyresgästen och det saknas ibland incitament för att investera i styrsystem och energioptimering.
På Nus som intagit en ledande roll även globalt drar man däremot inte i handbromsen. Snarare tvärtom. Under våren 2022 färdigställs ett sprillans nytt psykiatrihus för närmare en miljard kronor.
– Bygget flyter på enligt plan. Vi har många gamla kåkar här också och lägger minst lika mycket pengar på att renovera dem, säger Hans Johansson.
Mer om Norrlands universitetssjukhus
- Nus är det största sjukhuset i norra Sverige och ansvarar för vård för cirka 876 000 människor
- Sjukhuset har flera år i rad toppat tidningen Dagens Medicins utmärkelse som ett av Sveriges bästa universitetssjukhus
- Nus har installerat Schneider Electrics IoT-baserade plattform EcoStruxure för sjukvårdssektorn som samlar in data om uppvärmning, nedkylning, vattensystem, hissar, brandsystem, belysning, säkerhet och driftkontroll
- Har Europas mest komplexa smarta termiska nät
- En av världens 30 största geoenergianläggningar (38.000m), på väg mot topp 20 (46.000m)
- En av Sveriges största och modernaste rörpostanläggningar
- En av Norrlands största reservkraftanläggningar. 12 MW el
- Eget HSP nät med 11 stationer
- Cirka 50 renrum
- Egen flygplats (en av tre i självsläckande landbaserade helikopterlandningsplattor i världen)
- Cirka 20 stora UPS anläggningar
- Cyklotron
Källa: Nus
Teresa Ahola