onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Här är nästa steg för Hemsös proptech-satsning

Publicerad: 20 mars 2023, 12:31

Fredrik Hörnsten, digitaliseringschef på Hemsö.

Foto: Hemsö, Vyer

Efter ett pilotprojekt med Vyer inför Hemsö digitala tvillingar för drift och förvaltning i hela beståndet. Data för tusentals hyresobjekt hämtas in.

Ämnen i artikeln:

SvepetHemsö FastigheterVyer TechnologiesProptech

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Digitala tvillingar blir navet för att arbeta datadrivet i drift och förvaltning. Nu har vi kommit upp i en kritisk massa där vi kan börja jobba med kraften av en digital tvilling på riktigt, säger Fredrik Hörnsten, CDO på Hemsö.

Det var i december 2020 som Hemsö inledde pilotprojektet med Vyer och nu väljer bolaget att implementera systemet i hela beståndet.

Bolaget har en uthyrningsbar area på 2,2 miljoner kvadratmeter och hittills finns digitala tvillingar för nästan 200 byggnader. Omkring 400 drifttekniker och förvaltare har åtkomst till plattformen där de får tillgång till korrekta ritningar och relevant byggnadsinformation.

– De digitala tvillingarna hjälper mig att bli en mer digital förvaltare. För vissa fastigheter kan jag spara upp till 4 timmar på att slippa köra fram och tillbaka om rätt data finns i tvillingen och det har vi själva möjlighet att påverka nu, säger Johan Tollbom, teknisk förvaltare på Hemsö.

Läs även: ”Det bästa som hänt proptech” – om elkrisen och inflationen

Insamling av data sker dels genom importer och integrationer mot andra system, men även genom att medarbetarna själva bidrar med kunskap genom så kallad “crowdsourcing av data”.

– De digitala tvillingarna bidrar med en visuell kontext som både gör det enkelt för medarbetare att ta till sig information och vara delaktiga i kartläggningen, säger Fredrik Hörnsten.

Just nu pågår det ett omfattande arbete för att koppla samman tvillingarna med andra system, bland annat har data för tusentals hyresobjekt hämtats från Hemsös system för hyresadministration.

– Förvaltningsorganisationen får därmed en visuell överblick över vilken hyresgäst som sitter var, hur stort antal kvadratmeter de nyttjar och betalar för, samt vilka ytor som är vakanta.

Tvillingarna används även för att ge kartstöd till befintliga system för felanmälan och felsökning. Det underlättar också beslut för inköp eftersom man lättare ser vilken utrustning som går sönder ofta.

Hemsös digitala satsning


■ 800 000 kvm digitalt tillgängliga (BTA)
■ 100 byggnader med komponenter (teknik, sensorer m.m.) kartlagda av medarbetare
■ 3 300 hyresobjekt
■ 700 felanmälningar i karta från hyresgäst
■ 600 ritningsändringar (uppdaterad av arkitekt inom en vecka)
■ 375 användare

Källa: Vyer, Hemsö

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev