torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Guide: Digitalisering utmaning för branschen – så här gör du

Proptech löser inte branschens digitala omställning. Det säger Christoffer Börjesson, chef på Newsec Digital Accelerator och uppmuntrar branschen till att börja ställa rätt krav på proptechbolag och ger sina fem bästa tips.

Publicerad: 7 september 2022, 11:52

Ämnen i artikeln:

Christoffer BörjessonProptech

Christoffer Börjesson, Newsec Digital Accelerator. Foto: Getty Images, Fastighetsägarna, Getty Images

Innehåll

Mängden proptechbolag leder enligt honom ofta till diskussioner om AI och plattformar snarare än affärsmodell och bolagsperspektiv, vilket skapar svårigheter för fastighetsbolag som inte ställer rätt krav. 

Här ger Christoffer Börjesson sina fem bästa tips baserat på en krönika först publicerad på Förvaltarforum

1. Helheten är viktig

För en lyckad digital transformation av fastigheter måste man börja arbeta på bolagsnivå för att arbeta fram en ambitionsnivå, tydliga mål och riktning. Det behövs helhet för digital fastighetsutveckling.  

Strategin bör bygga på systemlösningar som löper likt en röd tråd mellan teknikval, infrastruktur, nätverk och kommunikation och som kopplar an till dessa förmågor, samt definierar den mottagande organisationen av beställarroller, kravställare, insikter och systemförvaltning.

2. Bryt ner målen

Bestäm vilka centrala och lokala förmågor som behövs för att nå målen. Centrala förmågor kan vara ”självkörande” byggnader (här fyller AI en viktig funktion), energi och värmeanalys, driftövervakning, larmhantering, inomhusklimatkontroll, central styrning av belysning med mera. 

Lokala förmågor ”självkörande” byggnad, driftövervakning, individuell mätning och debitering, tvättstugestyrning, belysningsstyrning, stadsautomation, effekttjänster.

Läs även: Proptechbolag förvärvar konkurrent för att bli störst i Norden

3. Omvärldens förutsättningar

Kartlägg effekter och möjligheter. Rätt förutsättningar i fastigheten behövs för att möta förändringar kring elpriser, taxor eller något annat som slår på effekt. 

Fatta affärsmässiga beslut genom att prioritera låga kostnader. Skapa incitament för energieffektiviseringar och styrning av nya affärsmöjligheter genom att sälja energi eller erbjuda laddinfrastruktur. 

Förändra hyresavtal för att hantera de risker som finns med att enbart definiera ”21 grader inomhus” eller ”laddstolpar”. Att som hyresgäst erbjudas tre stycken laddboxar, men ändå inte sömlöst kunna ladda bilen enligt förväntan utgör en stor risk för missnöje.

4. Förenkla för att accelerera

Ta fram egna strategier och paketerade helhetskoncept och målfastigheter som kan användas för förvaltning och teknisk uppgradering fram till ett visst datum, exempelvis 2035. 

Arbeta med helhetslösningar inom exempelvis mätteknik, automation, sensornätverk, smart styrning, hantering av teknisk installation, centrala driftmiljöer och dokumentation kring teknikval som minimerar risken att bli inlåst i olika leverantörers lösningar.

Läs även: Svensk bostadsjätte sajnar med norsk proptech-plattform: ”Starten på vår internationella resa”

5. Bygg upp system metodiskt

Minska antalet systemmiljöer hos olika leverantörer för tids- och kostnadsbesparing. Genom att hämta hem system och bygga upp det metodiskt uppnås en digital infrastruktur och plattform i fastigheter och på bolagsnivå. Delar av dessa kan flyttas över till egen verksamhet över tid och alla delar kan konkurrensutsättas utifrån funktion, pris och kvalitet.


Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev