Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Fastighetsservice – nästa digitala utmaning

Publicerad: 31 augusti 2017, 12:43

Christoffer Börjesson.

Foto: Fastighetsägarna Stockholm.

Digital transformation skapar både möjligheter och utmaningar i fastighetsbranschen. Nu lägger Fastighetsägarna Stockholm i en högre växel för att säkerställa att branschen hänger med i utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna Stockholm

Digital transformation skapar både möjligheter och utmaningar inom fastighetsbranschen. Nu lägger Fastighetsägarna Stockholm i en högre växel för att säkerställa att branschen hänger med i den snabba utvecklingen.

Som ett led i arbetet anställs Christoffer Börjesson som chef för digital fastighetsutveckling, en skräddarsydd tjänst i syfte att hjälpa branschen.

– Det knakar i fogarna och många vill lyckas med digitalisering, men få vet vart branschen är på väg. Jag vill se till säkerställa att våra medlemmar får rätt förutsättningar, vägledning och verktyg för att skapa nya affärsmöjligheter, säger han till Fastighetsnytt.

Att digitalisering är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Det skrevs cirka 300 artiklar på ämnet för fastighetsbranschen det senaste halvåret, enligt Börjesson. Men det råder enligt honom ett ganska stort glapp mellan de som jobbar med förvaltningsfrågor och digitalisering jämfört med staden och digitalisering.

– Jag kommer att kliva in mer mot fastigheter, för att se hur vi kan digitalisera fastigheter i staden och samhället.

Smarta fastigheter och hem
Branschorganisationen kommer att i grund och botten försöka hjälpa till med att bygga ekosystem för att skapa en fastighet som en tjänsteplattform. Det handlar om att titta på hur man kan bygga mer tjänster till hyresgästerna som fastighetsägaren kan erbjuda.

– Det är något som telekom- och energibranschen gärna pratar om och där vi ser att fastighetsägare som ett kollektiv också ska säkerställa att de får rätt affärsvärld och medlemsnytta i de här frågorna, så att inte andra branscher tar över digitaliseringen av fastigheter.

Det handlar om att som bransch äga frågan om digitalisering, exempelvis genom att erbjuda bekvämlighetstjänster som hemtjänst, renovering, support, bilpooler, matleverans, utlåning av verktyg eller annat. Nya tjänster som inte ligger i närheten av vad fastighetsägare har erbjudit tidigare.

– Det handlar mer om fastighetsservice än drift och underhåll. Vi ser att fastighetsägaren kan hjälpa hyresgästen att få in nya tjänster i sitt hem, som de i dag kanske köper från olika aktörer eller inte vågar köpa och får då med det som en extra avgift i hyran.

Moderna kontorslokaler har redan liknande koncept där man köper en arbetsplats eller aktivitetsbaserad kontorsyta.

– Bostäderna kommer också att drivas åt det här hållet mycket mer och vi ska titta på hur vi kan möjliggöra detta.

Fastighetsägarna Stockholm vill använda digitala möjligheter för att lösa vissa utmaningar som dyker upp i fastighetsbranschen.

– Nyss var det sopstrejk i Stockholm och för att göra arbetet mer effektivt skulle man kunna titta på om nyckelhanteringen kan bytas ut mot en digital lösning.

Vägledande roll
Många tycker ju att fastighetsbranschen är seg när det gäller digitalisering och Börjesson tror att det finns en viss ängslighet eftersom man inte hinner följa utvecklingen. Det dyker hela tiden upp nya tjänster (Airbnb, Uber) och företag har fastnat lite när det gäller att veta vad som är värt att satsa på.

– Företag står inför dagliga utmaningar när det gäller att hitta rätt kompetens och följa vilka trender som är avgörande eller mindre relevanta. Det händer så mycket hela tiden.

Det handlar även om att affärsmodellen och ekosystemet inte har satt sig riktigt. Hur ska fastighetsägare tjäna pengar på det här? Hur ska det bidra till minskade miljömål? Hur ska man tänka kring digitalisering i hållbarhetsfrågan?

– Det är en viktig del i detta, för att hitta roller och del i ekosystemet för digitalisering. För det finns en massa företag som erbjuder tjänster men det är svårt att se hur de kan passa in i ens affärsverksamhet.

En tredje bromskloss är att det saknas samverkan inom fastighetsbranschen för att lösa problem och veta vilka investeringar som behöver göras, även sådana som man behöver hjälp med.

– Många är ensamma med sina frågor och utmaningar, där kan vi hjälpa till med att lyfta vissa saker och inta en mer vägledande roll.

Vad är det första du ska göra i din nya tjänst?
– Det är att titta igenom konceptet ”fastigheter som en tjänsteplattform” och se hur vi kan lägga upp en plan om det under hösten, så att vi får ut budskapet som handlar om vad det innebär att digitalisera sig.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.