Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Digital tvilling av Öresundsbron mer kostnadseffektivt

Publicerad: 28 juli 2022, 12:12

Foto: Öresundsbron

Den 16 kilometer långa Öresundsförbindelsen har visualiserats för att effektivisera och förenkla underhållsarbetet på den svåråtkomliga och geografiskt omfattande infrastrukturen.


Ämnen i artikeln:

Öresundsbron

– Varje dag har vi nytta av vår digitala tvilling som specialutvecklats för att på distans kunna besöka anläggningen, göra beräkningar, ta mått, projektera och planera för underhåll genom tusentals inventarier och platser, kommenterar Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Förbindelsen är komplex eftersom den innefattar ett stort område med tunnel, järnväg, pyloner och betalstation, men med över 43 000 inventarier i den digitala tvillingen, med allt från kartor, ritningar, panoramabilder, övervakningskameror och lyktstolpar till brunnslock och nödutgångar, som kan besökas på distans, underlättas arbetet. 

– Vi behöver inte längre ta oss ut till anläggningen varje gång vi ska få en överblick eller planera ett underhållsarbete, utan kan gå in i verktyget för att titta närmare på till exempel inventarier och manualer. Det är perfekt när vi ska introducera anläggningen för någon, säger Hergart.

Läs även: Sven-Olof Johansson investerar i proptechbolag: ”Marknaden är alldeles för vildvuxen”

3D-verktyget för bron, MX360, har utvecklats sedan 2019 i samarbete med Afry och WSP, och används även i samband med utbildning av personal eller leverantörer.

– Allt fler arbeten på bron börjar i verktyget, som ett stöd till ett mer effektivt underhåll. Om vi ska undersöka en lyktstolpe kan vi från skrivbordet zooma in på detaljer, montage, mäta avstånd, hitta ritningar och förflytta oss vidare på platsen, kommenterar Rolf Sundqvist, teknikchef på Øresundsbron.

Med färre fysiska besök har underhållet av bron enligt bolaget blivit mer kostnads- och klimateffektivt. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Öresundsbron

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.