lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

Allmännyttan i pilotprojekt – vill spara miljoner

Publicerad: 11 februari 2021, 15:29

Malin Lampa, utvecklingschef på Mimer. På bilden syns bostadsbolagets kontorsbyggnad och dess digitala tvilling. Foto: Vyer

Västerås största kommunala bostadsbolag, Mimer, är näst på tur med att haka på trenden med Google Maps-tänket och smarta kartor för fastigheter i hopp om att spara både tid och pengar.

Ämnen i artikeln:

ProptechVästerås

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Hemsö och Ica Fastigheter är bara två exempel på föregångare som redan använder digitala tvillingar för virtuell fastighetsinformation. Nu ger sig även kommunala Mimer in i matchen. 

– Ett oavbrutet informationsflöde som hålls relevant under hela fastighetens livscykel kan spara oss miljoner, säger bolagets utvecklingschef Malin Lampa.

Hon säger att digitaliseringen underlättar för virtuella besök i fastigheter, uppdaterad information om förvaltningen och bättre analyser vid exempelvis ombyggnationer.

– I grunden handlar arbetet om att göra information tillgänglig och användbar så att den kan flöda genom organisationen, då kan vi gå från en reaktiv till en proaktiv förvaltning.

Läs även: Hemsö om proptech-satsningen: ”Det bubblar hos fastighetsbranschen” 

Malin driver pilotprojektet med proptech-bolaget Vyer som tillsammans med Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ även utforskar hur tekniken kan möjliggöra kostnadseffektiv massproduktion av digitala tvillingar från 2D-ritningar och BIM-modeller.

– Mimers fokus på skalbarhet har hjälpt oss att tillsammans lyfta blicken och fördjupa oss i de processer för automatisering som gör arbetet kostnadseffektivt för ett helt bestånd, säger Vyers vd Nils Berglund.

Läs även: Proptech – hur långt har vi egentligen kommit? 

Inom projektets ramar kartläggs det nuvarande informationsflödet för att säkerställa att all data uppfyller kraven från både systemleverantörer, förvaltning och kund innan den görs tillgänglig i virtuella 3D-fastigheter. 

Pilotprojektet pågår under tolv månader och 3D-modellen används redan i löpande drift och förvaltning. 

”Google Maps” för fastigheter

• Vyers lösning är en digital tvilling av en fastighet som gör att byggnaden kan besökas virtuellt.

• Plattformen gör det möjligt för förvaltningspersonal att snabbt hitta viktig byggnadsinformation i smarta kartor från sin dator eller mobila enhet. 

• Medarbetare kan själva kartlägga och uppdatera information så att de digitala tvillingarna förblir relevanta över tid. 

• Metoden känns igen från Google Maps som tar hjälp av världens befolkning för att uppdatera adresser och öppettider för restauranger, museer och andra verksamheter. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev