fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Digitalisering

AI kan hjälpa branschen att coronasäkra fastigheter

Publicerad: 13 augusti 2020, 15:05

Studier visar att man kan uppnå 20 procent energibesparingar i HVAC-systemen med hjälp av artificiell intelligens, uppger Nuuka Solutions. Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Kraven om hälsosamma arbetsplatser ökar i spåren av coronapandemin. För att inte halka efter måste fastighetsbolagen bli bättre på att nyttja AI-teknik. Det hävdar mjukvarubolaget Nuuka Solutions.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Artificiell intelligens används redan för att göra kontorsbyggnader säkrare, smartare och mer anpassningsbara, och kan oftast installeras ovanpå befintliga system och sensorer. I dag kan fastighetsbolag även enkelt ta reda på luftkvaliteten och hur många personer som vistas i lokalerna med hjälp av IoT-sensorer. 

Men enligt Nuuka Solutions finns det mer att göra. 

– Utmaningen består av att börja samla informationen dygnet runt, samt att ha en energiexpert på plats som justerar värme och ventilationssystemet varje månad, säger Tuomas Pippola, vd på Nuuka Solutions, i ett pressmeddelande. 

Läs även: Fastighetsterminatorn – eller ”Hur kommer AI påverka fastighetsbranschen?”

Framtidens kontor måste enligt honom vara säkra, inspirerande och hälsosamma för att fortsätta locka anställda till den fysiska arbetsplatsen. 

Ren luft och energibesparingar

God ventilation och ren luft hjälper till att förhindra smittspridning, utan kan även ge mer klirr i kassan. Forskning vid Lawrence Berkeley National Laboratory som visar att man kan tjäna 20 miljarder dollar per år till den amerikanska ekonomin genom att förbättra luftkvaliteten i kontor.

– Fastighetsbolag kan uppnå 20 procents energibesparingar i HVAC-system med hjälp av AI, vilket innebär cirka 6 procents besparingar av den totala driftskostnaden, säger Tuomas Pippola i pressmeddelandet. 

Läs även: Navet startar affärsområde inom AI

Det handlar om stora siffror, som dessutom har en positiv inverkan på hållbarheten, utöver av att man får optimala inomhusförhållanden, fortsätter Pippola.

– Byggnader står för 40 procent av den globala energiförbrukningen och 40 procent av koldioxidutsläppen, så det är bra att se över värme, kyla och ventilation i fastigheter.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev