Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Wingårdhs tar fram nytt stationsområde

Publicerad: 16 september 2016, 09:17

Bild: Wingårdhs.

Wingårdhs har vunnit idétävlingen om ett framtida stationsområde i Jönköping. Ett nytt stationsområde, en knutpunkt, ska ta plats söder om Munksjön där en ny stadsdel ska växa fram.


Ämnen i artikeln:

JönköpingWingårdhs Arkitektkontor

Wingårdhs har vunnit idétävlingen om ett framtida stationsområde i Jönköping.

Ett nytt stationsområde, en knutpunkt, ska ta plats söder om Munksjön där en ny stadsdel ska växa fram. Totalt ska 15 000 bostäder, kontor, parker och handel rymmas i stadsdelen.

För att kunna visualisera idéer, innehåll och beskriva hur ett nytt stationsområde kan utformas och integreras i den nya stadsdelen beslutade det kommunala bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB att utlysa en idétävling.

– Det vinnande förslaget är det som bäst lever upp till de kriterier vi arbetat efter. Förslaget är funktionellt, med enkla lösningar för resenärer och bra ytor för kommersiella verksamheter. Sammantaget är det ett väldigt spännande förslag som vi nu ska lära oss av och inspireras av i det fortsatta arbetet, säger Ann-Marie Nilsson (C), juryns ordförande.

Wingårdhs förslag kallas “Next Jönköping” och har tagits fram tillsammans med BuroHappold.

– Vårt förslag till stationsområde i Jönköping visar hur morgondagens stad kommer förena närhet mellan människor med extremt goda kollektiva kommunikationer och en konsekvent miljöplanering, säger Gert Wingårdh, vd Wingårdhs arkitekter.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.