Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Wingårdh vinnare i arkitekttävling för Liljevalchs konsthall

Publicerad: 27 februari 2014, 12:00

Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall. Den nya tillbyggnaden beräknas vara klar våren 2017.


Ämnen i artikeln:

Madeleine SjöstedtWingårdhs Arkitektkontor

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), i ett pressmeddelande.

Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, tycker dock att huset, som byggs i plastgjuten betong, inte är någon lyckad tillbyggnad. Han hade hellre sett en tillbyggnad i trä och mer asymmetriska former, något han kommenterar i sin.
– När man är inne på Djurgården måste man ta hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns. Jag tycker byggnaden skapar ett brutalt intryck i miljön, säger Erik Slottner till Fastighetsnytt.

Juryns motivering lyder:
Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.

Två hedersomnämnande gavs till Gipp/Nordfjell/Nordgren för bidraget Avtryck samt till Snøhetta/Sannes/Nilsson för bidraget Grace.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Folkpartiet i Stockholms stadshus, Erik Slottner

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.