Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Viktigt att lyfta omgivningen

Publicerad: 16 maj 2016, 12:45

Kim Herforth Nielsen.

Foto: Maria Nordlander.

Nyligen invigde Jernhusen Stockholms nyaste landmärke, Scandic Hotel Continental, i hörnet av Vasagatan och Klarabergsgatan. Harmoni med omgivningen är av största vikt när man bygger nya moderna hus i klassiska kvarter. Fastigheterna får inte vara överskaliga och de får inte sticka ut för mycket. Det menar danske arkitekten Kim Herforth Nielsen, som ritat Scandic Hotel Continental.


Ämnen i artikeln:

Scandic3XN arkitekterStockholm

Harmoni med omgivningen är av största vikt när man bygger nya moderna hus i klassiska kvarter. Fastigheterna får inte vara överskaliga och de får inte sticka ut för mycket. Det menar danske arkitekten Kim Herforth Nielsen, som ritat Scandic Hotel Continental.

Nyligen invigde Jernhusen Stockholms nyaste landmärke, Scandic Hotel Continental, i hörnet av Vasagatan och Klarabergsgatan. Det är dock inte bara ett hotell, eller vilket hotell som helst, då byggnaden även kommer att fungera som en tågstation när Citybanan tas i bruk. Dessutom huserar byggnaden Sveriges dyraste lägenhet då penthouse-lägenheten strax innan jul såldes för 104,5 miljoner kronor.

Mannen bakom byggnaden heter Kim Herforth Nielsen, creative director och founding partner på danska arkitektkontoret 3XN Architects. När Fastighetsnytt träffar honom på den offentliga terassen på det lägsta av Continentals fyra tak berättar han att det finns en tanke bakom de fyra olika höjdnivåerna.

– De refererar till olika punkter i staden. Det gör att byggnaden inte sticker ut på fel sätt utan harmoniserar med omgivningen, säger han.

Den högsta av de fyra punkterna refererar till Kungstornen på Kungsgatan och enligt Kim Herforth Nielsen är det viktigt att byggnaden är i harmoni med övriga staden. Innan 3XN fick uppdraget att rita Continental hade Länsstyrelsen avslagit det första förslag som gått vinnande ur Jernhusens arkitekttävling. Problemet med det förslaget var att det inte var skalenligt i förhållande till husen runtomkring och därför inte i harmoni med ogivningen.

– Vi anpassade oss till staden i både färger och skala och byggnaden passar in jättebra i stadsbilden, säger Kim Herforth Nielsen.

Att få inspiration från omgivningen vid design av byggnadens form är sekundärt efter att se till att byggnaden inte blir överskalig  eller sticker ut färgmässigt menar han och poängterar att byggnader alltid blir mer intressanta om man använder sig av en småskalig variation i fasaderna och detaljrikedom som fångar ögat och intresset.

– Jag tror att den här kombinationen av småskalighet och storskalighet ska prioriteras när man bygger staden.

En offentlig byggnad
Även om terrassen vi möts på är den lägsta av husets tre terrasser så är det svårt att klaga över utsikten. Stadshuset i hela sitt majestät dominerar och på andra sidan Mälaren står det mäktiga Münchenbryggeriet. Kim Herforth Nielsen är övertygad om att terrassen kommer att bli ett av Stockholms mer populära ställen.

– Vi ville ge någonting tillbaka till staden och det var från början tänkt att denna terrass skulle vara offentlig. Alla stadsbor kan komma hit och njuta av utsikten. Huset har en funktion som en offentlig plats och då är det viktigt att den inte bara är offentlig på gatuplan. Stockholm har ingen liknande plats och på fredagar blir det mycket folk här, säger han och skrattar.

När Citybanan tas i bruk kommer all pendeltågstrafik som nu går genom Stockholms centralstation att dirigeras om och uppgången från pendeltågsstationen blir genom Continental där man på ett betydligt effektivare och smidigare sätt än i dag kan ta sig till T-centralen. Det innebär enorma människoflöden dagligen och enligt arkitekten utgör det en utmaning att designa byggnaden så att flödena blir effektiva, speciellt när de också måste anpassas till två gatuplan, på Vasagatan respektive Klarabergsgatan.

–  Tanken är att byggnaden ska vara en nexus, en hubb som kopplar ihop stationen med de två gatorna och butikerna och restaurangerna där. Det är ett annat sätt att göra byggnaden aktiv, göra den till en katalysator i staden. Allting är ihopkopplat och detta är en öppen byggnad med flöden från tre olika entréer.

3XN har ritat hela strukturen, det vill säga både pendeltågstationen nedan jord och hotellet och passagerna ovan jord. Kim Herforth Nielsen säger att man hela tiden har utgått ifrån att försöka lyfta omgivningen.

– Jag brukar säga att det inte finns någon mening med att bygga en byggnad om den inte bidrar till att  förbättra platsen. Vår målsättning har därför varit att designa en byggnad som verkligen lyfter platsen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.