torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

“Vi försöker lyssna på arkitekter”

Publicerad: 20 september 2017, 09:15

Fredrik Drotte, stadsutvecklingschef i Upplands Väsby och Jenny Strömstedt, journalist och programledare, var moderatorer för seminariet.

Foto: Teresa Ahola

Arkitekturen skapar mervärde inom fastigheter och samhällsbyggnad, men det behövs bättre samverkan mellan beställare och arkitekter. Det säger en ganska enig panel på Business Arena.

Ämnen i artikeln:

Business Arena StockholmAMF FastigheterJernhusen

Arkitekturen skapar mervärde inom fastigheter och samhällsbyggnad, oavsett om det handlar om innovationsvärde, miljöpåverkan eller hållbarhet. Det säger en ganska enig panel under onsdagens seminarium på Business Arena. Men det behövs bättre samverkan mellan arkitekter och fastighetsbranschen.

En av paneldeltagarna, Daniel Markström, arkitekt på Jernhusen, inleder med att säga att samspelet mellan en skicklig beställare och bra arkitekt är avgörande för ett lyckat projekt. Men det kräver att arkitekten bjuds in i arbetet i ett tidigt skede och får besöka bygget.

– För mig arkitektur balans mellan folk, funktion, hållbarhet och ekonomi. Lösningen är att vi börjar jobba på ett annat sätt, pratar pengar och samarbetar bättre. AMF tillhör utan tvekan en av de bättre aktörerna, men det finns mycket mer att göra, säger Markström.

– Vi lierar oss med goda partners som hjälper oss att få in kunskaperna i ett tidigt stadium. Jag kan ha en uppfattning men arkitekter har en kunskap som vi försöker baka in. Sedan tycker jag att man lägger för mycket vikt vid takvinklar och mindre på sådant som vanliga människor ser, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Panelen är enig om att både beställare och arkitekter har brister och överskattar sin egen förmåga emellanåt. Medan arkitekter behöver få bättre förståelse för ekonomin, så behöver beställare lära sig att ställa rätt frågor till arkitekter och vice versa.

– Vi måste lära oss av varandra och börja med att ställa frågor. Vad är viktigt för er? Hur tjänar ni pengar? Hur tänker ni förvalta huset? Hur länge vill ni äga huset? Arbetet brukar alldeles för ofta bara luta åt att rita form, säger Markström.

Men trots att det ibland råder kunskapsbrist så finns det inga planer hos AMF Fastigheter att vidareutbilda personal inom arkitektur.

– Vi försöker lyssna på arkitekter och hitta partners vi har förtroende för. Det vi håller på med är komplext och vi kommer inte att utveckla någon stor arkitekturkunskap internt, utan väljer att gå i partnerskap, säger Hederos.

Daniel Markström anser dock att det inte skulle skada.

– Det finns inga motsättningar, ju mer kollegorna kan om arkitektur desto bättre är det.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev