Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Varselvåg slår hårt mot arkitekter

Publicerad: 1 juli 2020, 14:06

Arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar var i maj 1,9 procent.

Foto: Mostphotos

Antalet arbetslösa arkitekter kulminerar och drabbar två grupper värst. ”Läget är allvarligt”, säger Jonas Mellqvist, rådgivningschef på Sveriges Arkitekter, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges ArkitekterCoronaviruset

Innovationsföretagens purfärska konjunkturrapport visar att orderstocksindex minskade mest bland arkitektföretagen mellan januari och april. Nu visar också Arbetsförmedlingens statistik att antalet varsel bland arkitekterna har ökat.

– Läget är allvarligt, även om det varierar beroende på arbetsgivare och inriktning, säger Jonas Mellqvist, rådgivningschef på Sveriges Arkitekter, till Fastighetsnytt. 

Arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar var i maj 1,9 procent. 

– Det är en hög siffra i modern tid för arkitektkåren. Vi har inte sett en så hög nivå sedan hösten 2013, säger Mellqvist. 

Bostadsarkitekter värst drabbade

Landskaps- och planarkitekter med många offentliga beställare har klarat sig förhållandevis bra, medan kontor med inriktning på bostäder har en tuffare situation. 

– De medelstora kontoren har haft bra debitering under våren, medan oron för hösten är stor, då det inte har kommit in nya uppdrag.

För ett par år sedan var läget motsatt. Med extremt låga arbetslöshetssiffror på under 1 procent mellan 2016–18. 

– Det är inte heller något att längta efter. En överhettad arbetsmarknad skapar på sikt problem för arkitektföretagen. 

Jonas Mellqvist, rådgivningschef på Sveriges Arkitekter.

Foto: Peter Phillips

Grupper med svagare ställning

I numerära tal drabbas yngre arkitekter i större utsträckning än äldre vid konjunkturnedgångar. Men på individnivå är situationen tuffast för arkitekter som kommit upp en bit i åren, som har en förhållandevis smal kompetens. 

– De riskerar att få det mycket svårt att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden, säger Jonas Mellqvist. 

Läs även: Här varslade branschen i mars

I storstäderna har dessa ofta bostadslån och höga fasta kostnader, medan yngre är rörligare, har en färskare utbildning och annan flexibilitet än äldre.

Andra som har en svagare ställning på arbetsmarknaden är nyanlända arkitekter. 

– De har ofta kortare anställningstid och svagare ställning på arbetsmarknaden i form av visstidsanställningar, säger Jonas Mellqvist. 

I väntan på ett vaccin

Konjunkturnedgången var ett faktum redan innan coronakrisen, men det är svårt att veta när en ljusning kan vara på väg. 

– Om ett vaccin kommer inom 12 månader kan detta vara en tillfällig nedgång som följer de normala konjunktursvängningarna. Om inte så riskerar nedgången att förstärkas ännu mer, säger Jonas Mellqvist. 

Behovet av bostäder och offentliga investeringar är fortfarande stort, men frågan är om det fortfarande finns investeringsvilja? 

– Osäkerheten riskerar att leda till att projekt och satsningar fördröjs, vilket i sin tur skapar förstärkningseffekter med ännu större osäkerhet och avvaktande. 

Från regeringens håll förväntar sig Jonas Mellqvist ihållighet, långsiktighet och fortsatta stödåtgärder för att hjälpa alla som drabbas av permitteringar, varsel och arbetslöshet. 

– De måste ha en tryggad inkomst för att kunna bibehålla en rimlig konsumtionsnivå, och fortsatta stödåtgärder till företag är nödvändiga för att hålla uppe produktionen.

Det behövs enligt honom även insatser för att underlätta omställningen för akademiker.

– Universitet och högskolor måste få resurser till praktiskt och yrkesinriktad utbildning för personer som redan har en akademisk utbildning i botten.

Sveriges Arkitekters medlemsstöd

Arbetsrättslig rådgivning av jurister. 

Arbetslösa medlemmar kan nyttja inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från a-kassan. 

Arkitekter som omfattas av kollektivavtal har tillgång till omställningsstöd som bland annat innebär kompetensutveckling och karriärrådgivning.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.