Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Utopia och Cars vinner pilotprojekt

Publicerad: 9 mars 2017, 06:30

Utopia Arkitekter.

För att rucka på byggherrens och arkitektens relation har Örebro kommun initierat en projekt som går ut på att en arkitekt istället för en byggherre får en central markanvisning.

Ämnen i artikeln:

Göran CarsUtopia ArkitekterÖrebro

För att rucka på byggherrens och arkitektens relation har Örebro kommun initierat projektet “Vi ger arkitekten makten”, som går ut på att en arkitekt istället för en byggherre får en markanvisning för en central tomt. Nu har en vinnare utsetts: Utopia Arkitekter tillsammans med Göran Cars.

Tanken med projektet är att öppna upp och testa nya metoder för att relationen mellan byggherre och arkitekt ska bli bättre. Bakgrunden är att kommunens stadsbyggnadskontor ofta upplever att bristen på förståelse mellan de båda är begränsande i stadsbyggandet. Arkitekten menar att de inte får medverka i beslut som påverkar just deras frågor, samtidigt som byggare menar att arkitekterna inte visar tillräckligt intresse för projektets ekonomi och genomförbarhet.

För att testa och utmana dessa låsningar markanvisas nu alltså en central tomt i växande Örebro direkt till Utopia Arkitekter, i samarbete med stadsbyggnadsprofessorn Göran Cars.

– Vi vill utveckla samarbetet mellan arkitekt och byggaktör genom att ge arkitekten större inflytande, men också mer ansvar. Jag ser väldigt mycket fram emot den fortsatta processen, säger Peder Hallkvist.

Örebromodellen används
Bortsett från den speciella anvisningsproceduren kommer den så kallade “Örebromodellen” att användas i projektet. Den innebär att kommunägd mark säljs först när det finns en antagen detaljplan, ett beviljat bygglov och bygget är påbörjat.

Den option som Utopia nu fått innebär att de får ensamrätt att utveckla fastigheten i linje med detaljplanen som medger kontor- och hotellbebyggelse. Därifrån ska de sedan styra processen och välja formerna för samarbete med finansiärer och byggare.

Under hösten har kommunen träffat 13 arkitektkontor men valet föll på Utopia “för deras personliga och lekfulla arkitektur och deras stora intresse för genomförandefrågor och stadsbyggande”, enligt ett pressmeddelande.

– En enskilt hus kan skapa positiva effekter för ett helt område och emellanåt en hel stad. Det här projektet ger oss en unik möjlighet att testa idéer som vi gått och burit på genom åren, men också att söka helt nya vägar, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Tomten ligger mitt i Örebro, nära både Resecentrum och Rättscentrum. I området håller flera andra projekt på att utvecklas. Bland annat ska Castellum bygga ett sju våningar högt kontorshus och på granntomten vill Klövern bygga en kontors/hotellbyggnad på 14 våningar.

Byggstart för Utopias projekt är planerad till hösten 2018.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev