tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Tre förslag för centrala Lund

Publicerad: 21 november 2017, 13:38

Whites förslag.

Kvarteret Galten vid Mårtenstorget i centrala Lund ska utvecklas med handel och bostäder. Nu har tre arkitektkontor lämnat förslag på hur kvarteret kan utvecklas.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i SydsverigeC.F. MøllerWhite arkitekterLund

Lunds kommun och fastighetsutvecklaren NorCap har tillsammans valt ut tre arkitektkontor för ett parallellt uppdrag: CF Møller (Köpenhamn), Marge (Stockholm) och White (Malmö).

– I kvarteret Galten finns möjligheter att bidra till Lunds utveckling och stärka stadskärnan med attraktiva lokaler, bostäder och parkeringslösningar. Arkitektförslagen visar spännande möjligheter för kvarteret och det finns många intressanta tankar att ta fasta på, säger Ole Kasimir, planchef Lunds kommun.

En utgångspunkt i det parallella uppdraget har varit en hög exploatering. Detta har arkitektkontoren löst på tre skilda sätt med olika kombinationer av högt och tätt, men samtliga föreslår högre byggnader än vad som finns vid Mårtenstorget idag.

Under processen har NorCap och Wästbygg tecknat avtal om att utveckla och genomföra projektet i samverkan.

– Det är inte ofta det skapas möjlighet att utveckla ett centralt förtätningsprojekt på bästa läge, säger Anders Bolltoft, affärsutvecklingschef Wästbygg.

Anledningen till att kvarterets sydvästra del ännu är obebyggd är vägprojektet ”genombrottet”. Det genomfördes aldrig men gjorde att småhusbebyggelsen revs under 50- och 60-talet.

Tanken är att en förslag ska ha valts vid årsskiftet. Därefter ska en detaljplan för kvarteret tas fram.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev