onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Trappan till himmelen

Publicerad: 27 oktober 2016, 14:00

Bild: Forbes Massie.

I en stad av många spektakulära byggen växer ännu ett fram. Men det handlar inte om ännu en rekordhög skyskrapa eller ett gigantiskt townhouse. Nej, den här gången bygger man en trappa. En enorm trappa i centrala New York. Som inte leder någonstans.

Ämnen i artikeln:

New York

Det är Thomas Heatherwick, ”en av Londons främst kreativa excentriker” som har designat det stora bygget vid Hudsonfloden.

Han visade upp modellen i mitten av september, under ett pressevent där även Bill de Blasio, borgmästare i staden, medverkade.

Monumentet/utsiktsplatsen/bygget – vad man än ska kalla det – kommer att bestå av 15 våningar med 154 sammanflätade trappor. Det ska finnas 80 mindre platåer där man kan stanna och blicka ut över ett stort torg.

Heatherwick sa till New York Times att teamets första tanke var att det inte skulle vara något att bara titta på, eftersom sådant redan finns i staden.

– Istället ville vi skapa något som alla kan använda, röra och relatera till, säger han.

Bygget har kallats både ”fartyget” och New York’s Eiffeltorn (många har kanske glömt att självaste Gustave Eiffel var ingenjör för Frihetsgudinnan).

Det märkliga bygget går för 150 miljoner dollar.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev