Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Tengboms nye vd: Marknaden svängde redan i fjol

Publicerad: 15 maj 2020, 12:46

Jan Mattsson tillträder som ny vd på Tengbom under hösten.

Foto: Tengbom

Under hösten tar Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet, över rodret på arkitektföretaget Tengbom. ”Just nu råder det stor osäkerhet i hela bygg- och fastighetsbranschen”, säger han om coronakrisen till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Tengbom ArkitekterSwecos arkitekterCoronaviruset

Efter 14 år som vd på Sweco tvekade Jan Mattsson inte en sekund när han blev tillfrågad om att ta över vd-stolen på ett av Nordens främsta arkitektkontor.

– När frågan kom från Tengbom, som har ett starkt varumärke, så kändes det helt rätt. Nu är det dags att använda mina kunskaper i en ny kontext. Jag är jättestolt över att ha fått förtroendet, säger han till Fastighetsnytt. 

Hur ser din vision för bolaget ut?

– Svårt att säga. Det går inte att förbereda sig innan. Jag måste först lära känna verksamheten, de anställda och kunderna innan jag gör något annat. 

Läs även: ”Ivar Tengbom är död, vi måste bygga vår usp på någonting annat” 

En ambition är dock att fortsätta växa.

– Dagens uppdrag blir allt komplexare, vilket även kräver mer kompetens. Det kan bara byggas om man är många. 

Just nu har Tengbom totalt 600 medarbetare på elva kontor i Sverige, och 23 medarbetare i Finland.

– Jag vill bygga ”ett företag” med hjälp av arbetssätt som skapar en stark företagskultur. Det är fortfarande svårt för mig att veta hur långt bolaget har kommit på den resan, men min drivkraft har alltid varit att utveckla kompetenta medarbetare.

Vilken nytta har du av Sweco-åren i din nya tjänst?

– Jag har gedigna ledarerfarenheter och ett affärssinne som kan komma till nytta, som handlar om att jobba med lönsamhet och professionalism gentemot kunder. 

Hur har dina kolleger på Sweco reagerat på nyheten?

– Vi grät lite tillsammans i går och i dag. Jag har jobbat väldigt länge med många av dem, så det är klart att det känns vemodigt. Samtidigt gratulerar de både mig och Tengbom.

Varför valde du att lämna?

– Sweco är ett helt fantastiskt företag, men efter en så lång tid, 14 år i samma roll, så blev det dags för mig att testa något nytt. 

Hur ska du hantera coronakrisen som ny vd?

– Just nu råder det stor osäkerhet i hela bygg- och fastighetsbranschen. Osäkerhet som förlamar, vilket egentligen är det värsta som finns. Men det gäller att fortsätta följa utvecklingen och myndigheternas rekommendationer. 

Hur har krisen påverkat arkitektbranschen? 

– Vi vet att många bolag har tvingats permittera eller dra ner på antalet medarbetare den senaste tiden. Men egentligen började marknaden svänga redan i fjol, innan corona, säger Jan Mattsson.

Läs även: Johanna Frelin ny vd för Riksbyggen 

Den här gången riskerar krisen däremot att cementeras mer än vanligt. 

– Jag ser verkligen fram emot att kliva in i min nya roll och träffa alla medarbetare, så jag hoppas ändå att tiden i karantän går fort. 

Jan Mattsson tillträder sin nya tjänst på Tengbom under hösten, efter Erika Rönnquist Hoh som varit interim-vd sedan oktober 2019.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.