Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Tengbom lanserar ny helhetstjänst

Publicerad: 17 september 2019, 11:24

Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom.

Foto: Teresa Ahola

Tengbom är första arkitektkontoret i Sverige med att lansera tjänsten värdestyrd designprocess. “Vi presenterar den på Business Arena i Stockholm”, säger kontorschef Mark Humphreys till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Tengbom Arkitekter

Tengbom är första arkitektkontoret i Sverige med att lansera tjänsten, värdestyrd designprocess. “Vi presenterar den på Business Arena i Stockholm”, säger kontorschef Mark Humphreys till Fastighetsnytt.

Byrån utlovar “värde anpassat till kundens budget” genom att arkitekten tar helhetsansvar för projektets ekonomi, funktion och visionära mål.

– Vi levererar mer värde för samma pris. Målet är att maximera värdet för kundens investering, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom, till Fastighetsnytt.

Liknande modeller används redan av många arkitektkontor utomlands, men är fortfarande unika i Sverige, enligt byrån.

– Våra kunder har länge efterfrågat detta och nu är vi stolta över att kunna leverera tjänsten på Business Arena i Stockholm som börjar i morgon, onsdag.

Värdestyrd designprocess

Hittills har byggprocesser gjort det väldigt svårt för arkitekter att leverera maximal värde för kunderna, men nu skapas potential för det redan från början genom den värdestyrda designprocessen, menar Mark Humphreys.

– Vi lägger på så sätt grunden för att mervärden inte behöver bantas bort. Oavsett om det handlar om avkastning, flexibilitet eller antalet besökare, säger han.

För att ro löftena i hamn introducerar byrån en ny roll – en kostnadskonsult med övergripande koll på processen.

– I vår tjänst är kalkylen 80 procent säker i tidigt skede och upp mot 95 procent säker i bygghandlingsskede. Vi kan på så sätt tillsammans med kunden fatta bättre beslut och vid behov utmana entreprenadkostnader.

På så sätt minimeras kundens risk från start till mål, samtidigt som processen garanterar högre effektivitet, bättre samordning, styrning och resultat, utlovar Humphreys.

– Konsultkostnaden ökar med 1–3 procent, men processen frigör 5–15 procent av de beräknade entreprenadkostnaderna, vilket ger mer utrymme i budgeten för adderade mervärden.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Tengbom Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.