Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Tävling avgjord om naturreservat i Örebro

Publicerad: 27 april 2015, 12:50

White Arkitekters förslag ”Mosaik” vann tävlingen om att få skapa naturum Oset i Örebro mitt i det naturreservatet som tidigare var Örebros oljehamn.


Ämnen i artikeln:

ÖrebroWhite arkitekterSveriges Arkitekter

Hur naturum Oset ska se ut och var det ska ligga har just avgjorts i en tävling, fem arkitektteam har skapat sin version, och vinnare är White Arkitekters förslag ”Mosaik”. Vinnaren har utsetts av en tävlingsjury med ledamöter för Örebro kommun, Sveriges Arkitekter och Naturvårdsverket.

Nu startar ett samarbete mellan Örebro kommun, ÖrebroPorten och White Arkitekter för att finslipa förslaget. Bygget beräknas starta under 2016 och stå klart redan 2017.

– I naturum Oset vill vi inrätta ett centrum för landskapsrestaurering, där vi kan berätta den fantastiska historien om omvandlingen av Rynningeviken och hur ett sådant område kunde uppstå ur en gammal soptipp. Det känns viktigt att sprida kunskap om hur vi människor påverkar landskapet på både gott och ont, men framför allt vill vi skapa framtidstro, säger Björn Sundin (S), kommunalråd.

Örebro kommun finansierar och bygger naturum Oset. Varumärket naturum ägs av Naturvårdsverket och det finns idag 32 naturum i Sverige. Naturvårdsverket bidrar med fem miljoner till en fast basutställning på naturum Oset, och nu startar Örebro kommun arbetet med att upphandla en utställning på 200 kvadratmeter till invigningen 2017.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Örebro kommun

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.