fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Sweco vinner prestigeuppdrag för Nobel Center

Publicerad: 1 december 2022, 19:36

Foto: Nobelstiftelsen

Sweco vinner uppdraget att som svensk genomförandearkitekt bistå den internationella arkitektfirman David Chipperfield i utvecklingen av nya Nobel Center i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

SvepetNobel centerNobelstiftelsenSwecoStockholm

R


I våras vann Berlinbaserade byrån David Chipperfield arkitekttävlingen att rita ett nytt Nobelcenter vid Slussen i Stockholm.

Nu har Nobelstiftelsen gett Sweco Architects i uppdrag att bistå David Chipperfield i processledning för att definiera Nobel Centers hållbarhetsmål, exempelvis energiförbrukning, koldioxidutsläpp, social hållbarhet och materialval.

I uppdraget ingår också att processleda framtagande av Nobel Centers verksamhetsprogram, bland annat att identifiera vilka aktiviteter som ska finnas i huset, hur dessa ska samspela med varandra, hur stora ytor som behövs samt flöden i byggnaden.

Läs mer: Lista: Noll kvinnor i flera fastighetsbolag – de är bäst och sämst på jämställdhet

Därutöver kommer Sweco att ha en samordnande roll för att bistå med rådgivning gällande anpassning till lokala förhållanden och svenska regelverk.

– Att få förtroendet att jobba i detta högprofilerade projekt tillsammans med David Chipperfield Architects är en stor fjäder i hatten för Sweco Architects. Med kreativ processledning ska vi bistå Nobelstiftelsen att utveckla nya Nobel Center till en hållbar, interaktiv, internationell mötesplats, säger Ulla Bergström, divisionschef för Sweco Architects.

Nobelstiftelsens ambition är att Sweco även ska bistå i kommande skeden av projektet, det vill säga programhandling, systemhandling, bygghandling och relationshandling samt vara David Chipperfield lokalarkitekt för att genomföra deras arkitektoniska gestaltning.

Läs mer: Bilder: Så blir nya hotellet vid Slussen – terrass med kvällssol och bakficka

– Vi är glada över att samarbeta med Sweco som vår lokala partner för att skapa Nobel Center. Deras omfattande expertis och lokala kunskap kommer att vara ett essentiellt stöd i ett så speciellt och viktigt projekt, säger Christoph Felger, partner och designchef för David Chipperfield Architects Berlin.

Nobel Center planerar att invigas 2029.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev