Arkitektur
Sveriges arkitekter: “Vi räknar med fler varsel”
Publicerad: 29 oktober 2019, 14:05
Tatjana Joksimović är ordförande för Sveriges arkitekter.
Foto: Andreas Jennische
Sveriges arkitekter spår svårare tider för arkitekterna i en ny rapport och råder kontoren att ha viss krisberedskap. “Vi räknar med fler varsel, men det är svårt att säga i vilken grad”, säger Tatjana Joksimović, ordförande för Sveriges arkitekter.
Sveriges arkitekter spår svårare tider för arkitekterna i en ny rapport och råder kontoren att ha viss krisberedskap. “Vi räknar med fler varsel, men det är svårt att säga i vilken grad”, säger Tatjana Joksimović, ordförande för Sveriges arkitekter.
Sveriges arkitekters branschrapport för 2019 slår fast att det skett en tillbakagång vad gäller beställningar och sysselsättning jämfört med föregående år. Antalet nya bostäder har minskat markant under året, från 64 000 påbörjade bostäder toppåret 2017 till 44 000 i år och andelen företag som ska nyrekryterat har minskat gradvis sedan 2017.
Men trots avmattningen görs stora investeringar i både offentliga och privata sektorn framöver och därför pekar mycket på att de flesta arkitektföretag landar mjukt i en marknad som är mer balanserad än förr, skriver Sveriges arkitekter i rapporten.
Spår ingen katastrof
Bilden är överlag mindre dyster än i den konjunkturrapport som Sveriges byggindustrier publicerade nyligen – men Sveriges arkitekter gör å andra sidan mer av en sammanfattning av året 2019 än blickar in i framtiden.
Avmattningen sker från ett läge med mycket hög efterfrågan på arkitekttjänster och det som sker nu är snarare en återgång till en mer normal nivå vad gäller sysselsättning och orderingång, säger Tatjana Joksimović, ordförande för Sveriges arkitekter till Fastighetsnytt.
Läs även: White och Tengbom varslar ett 50-tal
– Vi har under de senaste åren haft en väldigt het konjunktur och en arbetslöshet på 0,6 procent i branschen. Nu i september är den uppe i 1,7 procent. Även om det drabbar våra medlemmar och enskilda personer hårt så är det en mjuklandning för branschen som helhet, säger Tatjana Joksimović.
Kan det vara positivt med en normalisering?
– Ja, det kan vara bra för totalen och ge tid för eftertanke när det gäller hur arkitekternas kompetens ska användas och vilka nya krav hållbarhetsmålen ställer på affärsmodellerna. Men som sagt, det drabbar individer och vi har sett varsel i några företag. Vi följer utvecklingen noga och ger juridisk rådgivning till våra medlemmar, säger Tatjana Joksimović.
Sveriges två största arkitektkontor – White och Tengbom – har tillsammans varslat ett 50-tal medarbetare senaste tiden. Kommer vi att få se fler varsel framöver?
– Ja, vi räknar med fler varsel, men det är svårt att säga i vilken grad. Positivt i rapportera är att Göteborg är ett undantag. Där går det fortsatt bra. Är det något Göteborg gör som andra bör lära av? Det är en fråga som vi ska följa upp.
Hur ska arkitektkontoren rusta sig för att klara av en vikande marknad på bästa sätt?
– Det är bra att inte ha alla uppdrag inom samma område. Tänk bostäder, anläggning och infrastruktur samt se till att ha en balans mellan privata och offentliga uppdragsgivare. Och passa på att rusta upp i form av kompetensutveckling, säger Tatjana Joksimović.
FAKTA/Göteborg sticker ut
- Göteborgs stad går dock fortfarande mot strömmen och ökade byggstarterna med 18 procent under perioden 1 april 2018–31 mars 2019 enligt Boverket. I övriga Storgöteborg minskade byggstarterna med 30 procent. Boverket räknar med att byggandet i regionen i år ligger kvar på samma nivå som förra året, men 2020 förväntas en minskning.
Andreas Jennische